Регион

Почетоха годишнина от рождението на Стамболийски

Освен Баба Марта и Деня на самодееца, областното ръководство на БЗНС – Димитровград отбеляза 141 години от рождението на Александър Стамболийски.

Цветя пред бюст-паметника поднесоха председателят на областното ръководство Леко Леков, секретарят Милена Минчева, земеделци и гости. Участие в церемонията взеха учениците Димитър и Лъчезар, които гордо развяваха българския трибагреник и земеделското знаме. А с едно внушително изпълнение на химна 5-годишният Николай успя да изненада и впечатли всички присъстващи.

Земеделци

Александър Стамболийски е роден на 1 март 1879 г. в село Славовица, Пазарджишко. Именно под негово влияние Българския земеделски народен съюз придобива статута на политическа партия. До голяма степен реформите, които той инициира, подпомагат стабилизирането на страната. Въвеждането на трудовата повинност и аграрната реформа оказват значително влияние в икономически план.

Стамболийски е известен още и с просветните реформи, които оставят дълбок белег върху българската култура и до днес. Земеделското правителство, което той оглавява, заварва 417 прогимназии, а оставя след себе си 2 716. Създадени са още Художествената и Музикалната академии. Въвеждат се закони за задължително безплатно образование за деца на възраст от 7 до 14 години, за поощряване на родната литература и изкуство, за авторското право, за опростяване на правописа както и много други. Със закон се определя 1 ноември за Ден на народните будители. Училищата и библиотеките се разрастват и множат.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button