Хасково

Д-р Кунчев: Коронавирусът ще дойде, трябва да мислим крачка напред

„Появата на коронавирус в България ще се случи“, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на областния кризисен щаб в Хасково във връзка със заразата.

Той каза, че е дал задача на двама експерти епидемиолози да намерят в световната литература математически модели, с които да прогнозират разпространението на вируса. Засега няма резултат, защото коронавирусът е познат на света едва от 2 месеца.

Наскоро е излязло ценно проучване от Китай на база изследване на 72 000 случая със заразени. То показва, че смъртността от коронавирус е между 2 – 3%. По възрастови групи обаче е различна. Няма смъртни случаи при децата до 10-годишна възраст, които почти не боледуват от вируса. Между 60 – 70 г. смъртността е 5 – 6%, а над 80 г. – 18 – 20%. Тоест при навлизането на вируса в България нашата здравна система трябва да е готова да спасява основно възрастните хора. Според специалиста проблемът не е в осигуряването на допълнително легла и сгради, а в персонала.

Областна

Той е на мнение, че както всички вируси са сезонна, така и коронавирусът ще затихне при затопляне на времето. Д-р Кунчев припомни, че преди 12 и 18 г. сме се справили с два коронавируса със смъртност 10 и 30%, които са изчезнали.

През последните почивни дни към РЗИ в страната са подадени 1 446 случая за карантина. Ежедневно от Китай се връщали между 8 – 12 човека, които били много дисциплинирани и спазвали домашната карантина. По летищата обаче имало такива, които се завръщат от други рискови страни и отказвали карантина, а здравните власти ги намирали по пистите в Банско. По-думите на д-р Кунчев всички трябва да бъдем по-отговорни. Той благодари на РЗИ – Хасково и граничните власти на ГКПП „Капитан Андреево“, които от миналата седмица измерват температурата на рискови пътници. Както Haskovo.info писа 17 са били с температура и са поставени под домашна карантина в Хасковско. Тези под карантина в региона са общо 19. В Инфекциозно отделение пък сега има двама мъже, които са изследвани за коронавирус, пробата на единия е отрицателна, а от другия се чака днес.

Главният държавен здравен инспектор каза, че вирус не се спира на границата, а с тези мерки просто забавяме навлизането със седмица или две и евентуално ще ограничим заболеваемостта. Той каза, че има опасност със свръхзасилени мерки по летища и граници да изтощим системата преди наистина опасността да е навлязла. Сега се хвърлял голям ресурс за превенция там.

Д-р Кунчев препоръча още да се ограничат масовите мероприятия на открито и закрито и заради втората вълна от грип, която се очаква да е по-краткотрайна. Особено възрастните хора да ограничат социалните контакти навън за месец – месец и половина или два, в които се очаква вирусът да стихне. Той призова да се мисли и стъпка напред – с разкриването на второ инфекциозно отделение в Хасково и персонал за него. Специалистът призна, че има проблем в световен мащаб с доставките на медицински маски. Той обаче посочи, че от тях има ефект само ако се носи от болния човек и са ефективни до час и половина. Имало обратен ефект ако се носят от здрави хора, които се успокоявали, че така са защитени и не спазвали достатъчно личната си хигиена.

По-късно от Министерството на здравеопазването съобщиха, че всички изследвани днес проби за коронавирус също са отрицателни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
✔
02.03.2020 18:58 18:58

Въобще не сте подготвени, започне ли заразата паниката ще е голяма.

Анонимен
Анонимен
03.03.2020 12:35 12:35

ПРИ ТОЛКОВА МНОГО КАЛИНКИ ЖАЛНА НИ МАЙКА. ЗА НИКЪФ УЙ НЕ СТАВАТЕ. АКО ИМА ЖЕРТВИ ЖАЛНА ВИ МАЙКА И НА ВАС. ЩЕ ВИ ТЪРСИМ ОТГОВОРНОСТ. ДА НЕ СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ЩЕ ВИ СЕ РАЗМИНЕ

Back to top button