Регион

С български хора, шествия и рецитали Хасковско отбеляза Трети март

142 г. от Освобождението на България се отбеляза с тържества по общини в Хасковска област. Това стана с пъстри хора, танци, шествия, военни почести и поднасяне на венци и цветя.

Трицветно българско хоро извиха в Харманли

Харманли се присъедини в Петата общобългарска инициатива у нас и по света – „Пробуждане с хоро“, съобщават от общината.

Празник

Преди това официалното честване на 3 март започна в църквата „Св. Атанасий Велики“. Там бе отслужен тържествен молебен с многолетствие за благопреуспяването на българския народ. Програмата „За теб, Българийо!“, която събра множество харманлийци пред Руския паметник бе открита със слово на кмета Мария Киркова. Петметров трибагреник бе издигнат под звуците на химна на България. За извършените подвизи и за посланията на достойните български синове дали живота си за свободата на родината припомниха възпитаниците от IV клас на НУ „Отец Паисий“ с ръководители Гергана Христозова, Галя Делчева и Павлинка Въчева. Панихида в памет на загиналите герои за Освобождението на България отслужиха Архиерейски наместник за Харманли свещениконом Живко Петров и йеромонах Максим. Поднесоха се венци и цветя.

Празник

Празнично шествие поведоха знаменосци от ОУ „Иван Вазов“ до площада, където се изви трицветното хоро под звуците на „Харманлийските славеи“ с ръководител Жеко Ангелов.

Поднасяне на венци и цветя и празничен концерт в Димитровград

Тържественото честване на Националния празник в Димитровград започна с церемония по издигане на Националното знаме и химна, в изпълнение на Забавно-духов оркестър и с участието военна рота от хасковското военно формирование.

Празник

Поздравления отправиха кметът Иво Димов, народните представители Евгения Ангелова, Виолета Желева, Митко Полихронов, областният управител Стефка Здравкова, председателят на общинския съвет Гергана Кръстева и др.

Празник

След това шествие се отправи към паметната плоча на Освободителите – в парка на Свободата, където официални лица и граждани поднесоха венци и цветя. Програмата продължи на площад „Поезия“ с празничен концерт. В него участваха деца от Детски и младежки център, денс център „Галаксико“, ПМГ „Иван Вазов“ и детска градина „Слънце“.

Панихида за героите и театрална постановка в Свиленград

Стотици свиленградчани заедно честваха Освобождението, съобщават от кметството.

Празник

Те изпълниха площад „5 октомври“, където се състоя тържествена церемония за Националния празник. С едноминутно мълчание присъстващите почетоха делото на всички знайни и незнайни герои и жертви, които българският народ даде в борбата си за национална независимост. В памет на загиналите за свободата на България панихида отслужиха архиерейският секретар на Свиленград отец Георгий и отец Димитър.

Празник

За историческите събития през 1878 г., довели до началото на Третата българска държава и до освобождението на Свиленград, слово представи д-р Стефан Димитров от Историческия музей.

Празник

Венци и цветя на паметника на героите от войните поднесоха официалните лица и граждани.

Празник

Със свои изпълнения в тържеството участваха Духов оркестър „Костадин Манов“ и Мажоретен състав – Свиленград. Празничната програма продължи в салона на читалището с постановката „Хъшове“, представена от ученически театрален състав към СУ „Д-р Петър Берон“.

Патриотичен рецитал и тракийски танци в Любимец

С химна и издигане на националното знаме започна официалната церемония, посветена на 142-та годишнина от Освобождението на България от Османско робство в Любимец, съобщаават от кметството.

Празник

Кметът Анастас Анастасов поздрави всички присъстващи с националния празник. В знак на признателност към загиналите, всички присъстващи сведоха глави и с едноминутно мълчание почетоха паметта им.

Празничната програма продължи с емоционален рецитал на ученици от НУ „Захари Стоянов“. В края децата пуснаха в небето балони с цветовете на българския трибагреник и развяха българското знаме.

Празник

За да покажат магията и красотата на българския фолклор ТС „Сакарче“ към читалище „Братолюбие-1884“ изпълни тракийски народни танци, а мажоретките се представиха с маршови танци.

Предвождани от българския трибагреник всички се отправиха в шествие към паметника в градския парк, издигнат в чест на загиналите във войните и положиха венци и цветя.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button