Любопитно

Георги Петров остави ценни снимки и картини на старо Хасково

Навършиха се 100 години от рождението на Георги Петров, оставил своя диря в културния летопис на Хасково.

Художник, фотограф, аранжор в промишлени предприятия, той завещава на града богата колекция от стари снимки. Възрастни хасковлии и днес си спомнят ателието му на тавански етаж на улица „Преслав“, където рисувал, фотоапарата му „Ролайфлекс“, с който запечатвал лица и пейзажи. В ерата на черно-бялата фотография той започва да оцветява снимки и така им придава колорит.

Снимки

През 1979 г. Петров представя изложбата „Из старо Хасково“, посрещната с голям интерес от гражданите, които си припомнят забравени места и сгради. По-късно обаче фотографиите изчезват, и след години са открити от хасковска библиотекарка, потънали във влага в селско читалище.

Днес спасената колекция, възкресяваща градския пейзаж през миналия век, се съхранява от Регионалната библиотека „Христо Смирненски“, където може да се разглежда и в дигитализиран вариант. Читателят може да проследи промените в архитектурния облик на града до 80-те години на ХХ век. В кадрите са уловени емблематични места за старите жители на града. В библиотеката се пази и афиш на цитираната изложба.

Снимки

В Държавен архив – Хасково има фонд с дарени през 1986 г. документи и материали за живота и дейностите на Георги Петров (1920-1981). Сред тях са трудовата му книжка, удостоверение от Групата на художниците в Хасково за честване на негов юбилей, диплом от Окръжен съвет за култура ‒ Хасково, връчен послучай 60-годишнината му, спомен и снимки за началото и дейността на самодейния куклен театър в Хасково, както и множество други фотографии – лични и от изложби. Съхранен е и сценарият на телевизионния филм „За цял живот“ (1980 г.) за живота и творчеството на Георги Петров, дело на тогавашния Регионален телевизионен център на БНТ в Пловдив.

Миналата есен в галерия „Форум“ в Хасково бяха показани картините на Георги Петров „Хамамът“ и „Чаркът в Хасково“, припомня Haskovo.info. Те бяха част от изложбата „Хасково в миналото“ – колекция на Хубен Стефанов.

Снимки

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button