Хасково

34 акта на бракониери са съставили горските за месец

Илин СтавревНяма бракониерски набези за елхи тази година, съобщиха от Държавно горско стопанство – Хасково. Въпреки че празниците наближават, през последния месец не са регистрирани случаи на незаконна сеч на коледни дръвчета. 

Причината за това вероятно са проверките на място, които извършват служителите на Горското, и често твърде големият размер на дръвчетата. Не липсват обаче заловени нарушители заради масова сеч на дърва с цел продажба, коментира старши лесничей Илин Ставрев. 

Друго твърде срещано нарушение е нерегламентираното превозване на отсечения дървен материал. „Всяка година масовите нарушители се повтарят. Ние ги залавяме и ги предаваме на прокуратурата. От там обаче не ги санкционират и така се трупат само глоби и актове, чиято стойност често не можем да съберем“, твърди старшият лесничей.

През последният месец служителите от местното Горско стопанство са съставили 34 акта. 5 от тях са за незаконна сеч, а 18 за отсечени дърва, намерени в частни домове. Глобите за бракониерска сеч са от 50 до 300 лв. взависимост от количеството. Ако нарушението се повтори, глобата се удвоява. „Имаме си и повтарящи се нарушители, често от ромски произход, които са организирани в група по 4-5 човека. Вечер те режат дървата, а рано сутрин изпращат децата си да ги товарят, за да могат след това да ги продават. Всеки от тези хора има по 7-8 акта, но не можем да съберем сумите по тях“, обобщи Илин Ставрев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button