Хасково

Три частни лавки в училища – не ги лови наредбата за здравословно хранене

Един от павилионите край училище Св. Климент Охридски

Един от павилионите край училище Св. Климент Охридски

Три училищни павилиона в Минерални бани и Караманци не са задължени да спазват Наредбата за здравословното хранене на здравното министерство, алармира началникът на отдел „Контрол на хранителни обекти и храни“ в РИОКОЗ – Хасково д-р Венета Лесова.

Това е така, защото земята, на която се намират търговските обекти, е частна собственост. Тя е била продадена още преди наредбата да влезе в сила, допълни д-р Лесова. 

Един от съдържателите на павилиони в Караманци сам е пожелал да се съобрази с издадените предписания от РИОКОЗ и да работи съгласно Наредбата № 37. Обектите нямат никаква физическа бариера, която да ги разграничава от училищния двор, допълни д-р Венета Лесова. Единственото, което РИОКОЗ може да предприеме в този случай е да предпише на собствениците да отворят вход към павилионите откъм улицата, а не както е сега – откъм училищния двор. 

д-р Венета Лесова

д-р Венета Лесова

След грипната ваканция здравните инспектори са проверили 29 от общо 54 училищни бюфета в област Хасково. Констатирани са нарушения като продажба на пържени картофи, пържени ядки и вафли

Проблем остава и здравословното хранене на учениците в ОУ „Св. Климент Охривски“ в Хасково. В школото няма работещ павилион и единствената алтернатива на учениците са няколкото лавки в гаражите на съседната кооперация, където здравословна храна трудно се намира.

Още през септември директорът на школото Гинка Райчева коментира пред Haskovo.info, че никой не иска да наеме павилиона, тъй като е в окаяно състояние.

Въпреки Закона за здравето, който задължава държавните и общински институции да се грижат за здравословното хранене на децата няма кой да осигури такова на децата от ОУ „Св. Климент Охридски“. „Явно учителите и директорите имат много по-важни проблеми с възпитанието и обучението на децата, за да мислят и за здравословното им хранене„, коментира д-р Венета Лесова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button