Хасково

Изследване за 8 лева гарантира безопасността на домашното свинско

д-р Светлана УзуноваОпасност да се заразят от трихинелоза грози хората ако консумират неизследвано домашно или дивечово месо, предупреди днес началникът на отдел „Противоепидемичен контрол“ към РИОКОЗ Хасково д-р  Светлана Узунова. Тя посъветва гражданите преди да опитат прясно заколеното прасе за коледа да го изследват в Регионалната ветеринарно медицинска служба за инвазиоспособни ларви наричани още „мускулни трихинели“.

Д-р Узунова припомни горчивия опит на много хасковлии през изминалите години, когато цели семейства са се заразявали от трихинелоза. Симптомите на заболяването се проявяват до две седмици след консумацията на заразено месо. Те са висока температура, отоци около очите, алергични обриви и болки в мускулите.

Директорът на Регионалната ветеринаромедицинска служба в Хасково д-р Джемил Читов обясни, че много малко хора изследват месото от домашните прасета. При ловджиите обаче това е практика. Винаги когато отстрелят някое диво прасе проверяват дали не е заразено от трихинелоза. Изследването струва 8 лева, допълни д-р Читов. Той допълни, че преди Коледа проверките в търговската мрежа и в предприятията ще бъдат засилени.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button