Външни публикации

10 тайни на работещите родители, които готвят вечеря всяка вечер

Сигурно отново посягате към телефона, за да поръчате храна за вечеря за пореден път. Чудесно решение е да се погрижите за доставка на храна в Хасково от Foodpanda. Но домашно приготвената храна е по-добрия вариант.

Ако сте решили да проявите креативност в приготвянето на вечеря по време на забързаната работна седмица, училищната седмица, седмицата на живота, трябва да се въоръжите с търпение.

Вярно е, че има много предизвикателства да се опитате да приготвите храна у дома след дълъг работен ден. В момента, в който влезете през вратата, изглежда, че всички искат вашето внимание – децата, съпругът ви, кучето, така че да се съсредоточите върху организирането на храна у дома може да бъде разочароващо. След това имате нужда от съставки от хладилника и някакъв план, за да ги приготвите. Никой план не включва тенджера с тестени изделия или вечеря с бъркани яйца и тост, така че ще трябва да проявите креативност.

Винаги имайте подръка в килера и фризера (като пълнозърнести макаронени изделия, кафяв ориз, боб с ниско съдържание на натрий, консервирани плодове и зеленчуци) под ръка и ще ви е много по-лесно да направите едно балансирано хранене, без да прекарвате часове за подготовка.

Планирайте предварително

Преобладаващата тема сред домакините е, че приготвянето е от ключово значение и един от най-добрите начини за това е планирането на храненето.

1. „Планирам какво ще готвя в неделя и се отправям към пазарите, за да купя необходимото за седмицата“, споделя домакиня.

2. „Преди да пазарувам хранителни продукти всяка седмица, планирам какви ястия мога да приготвя и обмисля как мога да използвам отново определени продукти или зеленчуци в различни ястия, така че да не съсипвам храна“, казва друга дама.

3. „Ако планирането на готвенето е нещо, което не ви харесва или нямате много време, тогава изберете една готварска книга или един сайт за рецепти или един блог и намерете пет ястия за вечери само от този източник“

Използвайте неделята си

Въпреки че можете да прекарате неделята си в почивка и релакс, някои домакини правят и невъзможното, за да ви накарат да се насладите на храненето през седмицата.

4. „Неделният следобед е чудесно време да се подготвите за предстоящата седмица“, казва Карла Макмилан, здравен готвач, инструктор по йога и фен на домашното готвене „Обичам да пека цял куп зеленчуци, които да добавям към ястия през седмицата – тиква, сладък картоф, пащърнак, карфиол и броколи. Те ще се съхраняват в хладилника до четири дни, така че лесно могат да се претоплят, за да добавите в чинията към риба, пържола или пиле, което може да се приготви на скара за минути, когато се приберете от дълъг ден.

5. Предварително нарязвайте подправките си в неделя и ги съхранявайте в кутии за седмицата в хладилника, споделя една съвременна домакиня. Можете да направите спирали от тиквички и сладки картофи, за да ги добавите към салатите, да ги използвате заедно с фидето в супа или като заместител на тестени изделия. Неделята също са чудесно време да правите големи партиди яхнии, сосове и да замразявате порции, така че може просто да ги вземете от хладилника и да ги загреете, когато нямате никакво време през седмицата.

6. „Супер удобно е да правите маринати, сосове и заливки, които да съхранявате в хладилника, когато имате нужда от тях“, казва една дама. Тя често готви доматен сос за макаронени изделия и песто в неделя, които може да използва през седмицата.“

7. „Приготвянето на супа през уикенда може да бъде толкова бързо и лесно за претопляне в една делнична вечер“, казва домакиня. „Замразете я на порции, за да можете да извадите колкото са ви нужни порции, колкото е необходимо да ядете наведнъж.“

Готвенето е удоволствие, стига да имате достатъчно време за това.

Back to top button