Хасково

Укрито ДДС в размер на 9 801 000 лева засече НАП Хасково

ПариУкрито ДДС в общ размер на 9 801 000 лева засече НАП Хасково при ревизии, извършени от началото на годината досега. Най-често данъкът е бил „спестяван“ в браншовете строителство и търговия.

Особено успешно за хасковските данъчни е проследяването на така наречения митнически режим „4200“, по който у нас от трета страна се внасят стоки, предназначени за държава от Европейския съюз, съобщиха за Haskovo.info от приходната агенция. По правило за такава стока в България се плаща само мито, а ДДС-то се дължи в страната, в която ще се използва вноса. Наблюдават се обаче опити чрез представяне на документи с невярно съдържание налогът да бъде „спестен“. Именно такива „похвати“ са засечени от тукашните ревизори от страна на 4 фирми. Търговците са декларирали пред НАП, че правят доставки за държави от Общността, но впоследствие при извършена проверка на посочените адреси получатели не са открити. Измамата се състои в това, че стоката на практика остава и се реализира в България без да е обложена с дължимия данък. 4-те фирми са се опитали по този начин да скрият 1 426 600 лева ДДС.

Чрез системата за обмен на информация между данъчните администрации на държави от Европейския съюз – VIES НАП Хасково се е натъкнала на различия в подадените данни при 192 фирми, които се занимават с внос и износ. В повечето случаи разминаванията касаят браншовете „търговия“ и „автомобили втора употреба“. Там, където различията в декларираните данни се дължат на технически грешки или пропуски при попълването на декларациите, проверките са приключили без последствия. За 33 от фирмите обаче са възложени ревизии, тъй като има съмнения за умишлено вписани неверни данни. Ревизиите на 20 от тях вече са завършили, като са установени допълнителни данъчни задължения в размер на 2 062 000 лева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button