Регион

Изграждат фотоволтаична електроцентрала за над 75 млн. лв. край Димитровград

Нова фотоволтаична електроцентрала ще бъде изградена край Димитровград, съобщават от общината.

Проектът ще бъде реализиран от австрийскa компания. Общата стойност на инвестицията се очаква да надхвърли 75 млн. лв. Соларната електроцентрала ще бъде изградена върху пустеещ терен с обща площ около 650 декара. Очаква се да има инсталирана мощност от 65 MW, най-голямата към момента в България и да произвежда над 90 000 000 kWh чиста енергия годишно. По този начин се спестява изхвърлянето на близо 120 000 тона въглероден двуокис в атмосферата.

Инвестицията ще бъде реализирана от Енери Дивелопмънт Тракия Солар ЕООД. Компанията е част от австрийскта група Енери, която наскоро подписа договор за придобиване на най-голямата оперираща слънчева централа в България, ФтЕЦ Караджалово (60.4 МW). Енери е австрийска компания, която инвестиира във възобновяема енергийна инфраструктура. Oснователите на компанията имат дългогодишен, успешен опит в енергийния сектор. Те са участвали в разработката, реализацията и управлението на енергийни проекти в Европа на стойност 40 милиарда евро. Понастоящем Енери фокусира дейността си в Централна и Източна Европа. Наскоро компанията подписа договор за придобиването на най-голямата оперираща фотоволтаична централа в България – ФтЕЦ Караджалово, както и портфолио от опериращи електроцентрали в Чехия и Словакия. Ключов инвеститор в Енери е компанията RP Global, независим производител на електроенергия с повече от 30 години опит в областта на ВЕИ.

„Радваме се, че в тези времена на изпитания, Димитровград успява да привлича чуждестранни инвестиции. Имаме интерес от реализацията на проекти за изграждане на енергийна инфраструктура, защото те подпомагат икономическото развитие на общината и увеличават приходите в бюджета ни“, казва Димов.

По думите на кмета, инвестицията ще подпомогне социално-икономическото развитие на града и ще защити обществения интерес от опазване на околната среда и здравето на гражданите. Общината ще реализира значителни приходи от имоти, които към момента не носят икономически ползи, както и увеличени постъпления от местни данъци и такси.

„Проектът в Димитровград е важна стъпка от инвестиционната ни стратегия в България. Вярваме, че в сътрудничество с местната власт ще развием успешно проекта и ще помогнем за подобряване живота на хората, произвеждайки достъпна и надежда енергия от възобновяеми източници“, заяви Ричард Кьоних, главен изпълнителен директор на Енери.

Очаква се на предстоящата сесия на Общинския съвет да бъде взето решение за стартиране на процедури за терена върху, който ще бъде изграден фотоволтаичния парк.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button