Водата в село Ябълково с повишен уран. Хасковските кладенци там в норма

Регион

Водата, захранваща димитровградското село Ябълково е с повишено съдържание на уран, съобщават от Регионалната здравна инспекция.

Това е станало ясно след постъпил вчера протокол за лабораторно изпитание в РЗИ – Пловдив. В пробата е отчетено съдържание на естествен уран от 0,035 милиграма на литър при допустима норма от 0,03 милиграма на литър.

Вече е връчено предписание на ВиК – Димитровград за ограничаване на ползването на водата за питейни нужди и приготване на храна. Изпратени са и писма до кметовете на общината и на селото.

От ВиК – Хасково съобщиха за Haskovo.info, че водата от кладенците в района на село Ябълково, които захранват част от Хасково с вода са в нормата за съдържание на уран.

Последните проби след смесването на водата в града преди три седмици показаха, че естественият уран е под максимално допустимата стойност от 0.03 mg/l. Предстои повторно изследване, след което забраната за ползване на водата за пиене и готвене в Хасково може да бъде отменена.

2 коментара

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.