Хасково

204 решения за година гласува Общински съвет – Хасково

Общински съвет Хасково10 заседания проведе през 2009 година Общински съвет – Хасково. По време на сесиите местните парламентаристи гласуваха 204 решения. Така в най-скоро време в центъра на Хасково ще бъде обособена „синя зона“ за паркиране. 1 час престой ще струва 1 лев. Абонаментът за месец ще е 50 лева, а за година – 360 лева.

В Хасково трябва да бъде издигнат и 6-етажен паркинг. Местните парламентаристи решиха да бъде открита процедура за предоставяне на концесия за цялостно му изграждане. Предвижда се многоетажното съоръжение да бъде на площ от 2470 кв.м. и да разполага с 424 паркоместа.

Макар и с абсолютното несъгласие на съветниците от ДПС Общински съвет реши молитвите от джамията в центъра на Хасково вече да не огласят града. В Наредбата за обществения ред бе допълнено, че се забранява „озвучаването с технически средства и вдигането на шум по улици, площади, паркове и спортни съоръжения, в жилищни и нежилищни сгради, включително храмове и религиозни общности, когато звукът се чува извън сградата, за времето на цялото денонощие“.

Новите общински съветнициОбщинските съветници направиха пореден опит да спасят Хирургическия блок в Хасково. Те взеха решение да бъде сформирана комисия, която ще да преговаря с представители на Министерството на здравеопазването и Министерски съвет. Предложението бе на съветничката от ГЕРБ д-р Стефка Вълкова. Тя и колежката й Светослава Стоянова станаха част от Общински съвет – Хасково след изборите за народни представители като заеха местата на избраните депутати от ГЕРБ Делян Добрев и Фани Христова.

Недоволни от едно от решенията на местните парламентаристи бяха кабелните оператори, които според приетите изменения трябва да плащат такса за издаване на разрешително за разкопаване за кабели на територията на община Хасково от 25 лв. на линеен метър. Преди това таксата за разкопаване за кабели беше 30 лв. без значение каква е дължината на изкопа. Решението обаче бе оспорвано от областния управител Румен Данев и е в съда.

Общински съвет ХасковоХасковлии негодуваха от повишаването на цените за ползване на ледената пързалка. Съветниците решиха младежите до 18 години да заплащат по 2 лева, а възрастните – по 3. Наемането на зимни кънки и обучението с учител вече се таксува по 2 лева на час.

На едно от последните си заседания местните депутати дадоха възможност на 301 социално слаби семейства в Хасково, които живеят в общински жилища, да ги закупят. Това са стари панелни апартаменти, разпръснати из целия град. За сметка на това обаче бе приета нова наредба за общинските жилища, според която се забранява за срок от 25 години продажбата на общински жилища, построени или придобити от общината  след 01.01.2008 година.

За пореден път общинските съветници направиха опит да съживят футбола в града. Те гласуваха да бъдат отпуснати 50 000 лева от община Хасково на футболния клуб. Парите трябваше да помогнат на отбора да довърши участието си в пролетния дял на първенството и да продължи дейността на Детско- юношеската школа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button