Хасково

Системи за видеоконферентни връзки в съдилищата в Хасково и Свиленград

Системи за видеоконферентни връзки са инсталирани в Хасковския окръжен съд и Свиленградския районен съд, съобщават от ХОС.

Техниката е по проект на правосъдното министерство. Двете съдилища са били избрани след класиране на съдилищата с най-голяма необходимост от тази техника с оглед разглежданите дела с чужденци. По проекта са определени 20 съдилища и още 10 резервни, както и 6 места за лишаване от свобода, по предварително зададени критерии.

Използването на тази комуникационна технология е особено важна в съдебните производства по събиране на доказателства, както и в настоящия момент при обявеното в страната извънредно положение. Така не се налага довеждане на всяко лице, в това число конвоиране от затворите в страната. Системата за видеоконференция дава възможност да се разпитват свидетели, които се намират на територията на други държави, както и на вещи лица, което пести и голям финансов ресурс за държавата.

Видеоконференцията е призната от Европейската съдебна мрежа по граждански и търговски дела и може да се използва за събиране на доказателства при трансгранични дела. Настоява се за промяна и в НПК, с оглед приложението на системите за видеоконференция и в наказателния процес.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button