Любопитно

Регионалната библиотека показва „История в афиши“

Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково е подбрала колекция от афиши за различни културни и спортни събития в региона, състояли се през миналия век.

Изложбата „История в афиши“ е реализирана по проект „Библиотека – наследство – бъдеще“, финансиран от Националния фонд „Култура“. Засега тя може да се разглежда онлайн, а след приключване на извънредното положение, посетителите ще могат да видят таблата в централното фоайе на библиотеката.

Изложба

Поредица от афиши напомнят за постановки на хасковския драматичен театър, за събора „Китна Тракия пее и танцува“, за литературните дни „Южна пролет“, за първи път отложени тази година заради извънредното положение. „Ден на словото“, „Вечер на преводача“, „Музикален университет“ са само част от проявите, чийто домакин е била хасковската библиотека. Съхранени в нейните фондове са също афиши за научни сесии, възпоменателни чествания, изложби на Регионалния исторически музей, наречен „институт на паметта“. Серия афиши свидетелстват за изложби на художници и филателисти, на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти, кинопремиери, срещи с изтъкнати творци. Специално внимание е отделено на читалище „Заря“ като огнище на духовността, на проявите, адресирани към младата публика.

Далеч от днешните многоцветни и лъскави плакати, ценната сбирка е своеобразен документ за културния живот в Хасковски окръг през 20-ти век, когато само различните формации на художествената самодейност са обединявали близо 20 000 любители.

Благодарение на проекта „Библиотека – наследство – бъдеще“ е осъществен достъп до електронните библиотечни услуги и база данни чрез безплатно мобилно приложение, което включва и виртуална разходка с 3D заснемане на библиотечното пространство. Дигитализирани са уникални краеведски документи от фонда на библиотеката (афиши, плакати, юбилейни вестници). Предстои представянето им за ползване чрез новия каталог на Дигитална библиотека Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button