Любопитно

Онлайн разходка в Мезешката куполна гробница

Министерството на културата направи списък на повече от 50 онлайн услуги, който може да помогне на почитателите на всички изкуства да направят своя виртуална културна програма по време на карантината. От събраните ресурси могат да се възползват и българите, които сe намират навсякъде по света.

В списъка с родни и световни забележителности фигурира и тракийската куполна гробница край село Мезек – великолепно архитектурно творение от ІV-ІІІ в. пр. Хр. Тя е най-голямата и една от най-интересните и внушителни куполни гробници от микенски тип в Тракия, изцяло запазена в оригиналния си вид и може да бъде разгледана ТУК.

Догодина се навършват 90 години откакто местни жители случайно са открили гробницата в могилата Мелтепе, припомня Haskovo.info. След големите заглавия във вестниците на място идва проф. Богдан Филов, археолог и историк. След като вижда гробницата, нарежда тя да се затвори, а входът ѝ да бъде засипан. Дни по-късно Филов организира в столицата сказка за откритията в Свиленградско, удостоена с присъствието на цар Борис, княгиня Евдокия и княз Кирил. Височайшето внимание улеснява финансирането на разкопки в района.

Наскоро излезе ново издание на книгата на проф. Богдан Филов „Мезек. Куполните гробници“, отпечатана през 1937 г. Тя представя проучванията в Мезек и Вълче поле и откритите находки. Ученият прави съпоставки с гробниците край Къркларели (Турция) и Керч (Крим). Любителите на исторически четива ще намерят в нея също 110 снимки и рисунки.

Мезек

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button