Поставиха 40 къщички за гнездене на белошипите ветрушки край Левка

Любопитно

40 къщички за гнездене на белошипи ветрушки са поставени край свиленградското село Левка, съобщават от Сдружение „Природен Парк Сакар“.

Изкуствените гнездилки са направени по новаторска за страната методика, адаптирана от Зелени Балкани. Моделът е заимстван от испанската организация DEMA, част от специализиран проект. Той е насочен към подобряване на гнездовите условия за белошипи ветрушки в някои селища в Испания. Проучвания показват, че редките соколчета се приспособяват изключително успешно към изкуствените гнездилки и това е основен начин за опазване на вида, както и за повишаване на неговата численост.

Ветрушки

Къщичките не са от обичаен дървен материал, а са направени от съвременни строителни материали с много добри изолационни свойства. Това ще осигурява допълнителен комфорт за белошипите ветрушки, като ги предпазва от дъжда и високите температури през лятото в Сакар.

Проектът цели да се подпомогне процеса за повишаване числеността и разпространението на птиците в нови територии в района на защитена зона „Сакар“ – част от екологичната мрежа Натура 2000.

Птици

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.