10 503 вече декларираха доходи в Хасковско

Хасково

8 870 души от Хасковска област са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите по електронен път до момента, съобщават от офиса на НАП в областния град.

84% от всички получени в агенцията формуляри са изпратени онлайн, като общият брой на обработените декларации е 10 503. От НАП напомнят, че подаването на декларации за доходите на физически лица и плащането на данъка върху общата годишна данъчна основа трябва да стане до 30 април. Също до 30 април физическите лица следва да направят годишно изравняване на осигурителните вноски и да внесат окончателните осигурителни вноски за 2019 г.

Изключение има за едноличните търговци, включително тези, които плащат патентен данък и за земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци – те подават годишните декларации за доходите си до 30 юни. Ако желаят да ползват отстъпка от 5% върху данъка си за довнасяне, те трябва да подадат годишната си декларация и да внесат дължимия по нея данък до 1 юни.

Също до края на юни е срокът, в който едноличните търговци и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, трябва да декларират и внесат окончателните социални и здравни осигурителни вноски. Заедно с годишната си данъчна декларация, те подават и декларация образец № 6 с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски.

От НАП обръщат внимание, че когато едноличен търговец или регистриран земеделски стопанин, който се облага като ЕТ, е получил и доходи, които не са свързани с тази му дейност (като например доходи от наем), трябва да ги декларира до 30 април. След това в срок до 30 юни трябва да подаде нова годишна данъчна декларация за всички доходи, включително от дейността си като ЕТ, като направи и годишно изравняване на осигурителните вноски.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.