Хасково

Над 25 000 с персонален код от НАП в Хасковско

Над 25 000 граждани от Хасковска област имат активен персонален идентификационен код, съобщават от НАП.

Само от началото на годината до сега издадените нови кодове са почти 3 000. С ПИК на НАП могат да се ползват както електронните услуги на агенцията, така и е-услуги, предоставяни от други администрации, сред които НОИ, Националната здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието и други.

Потребителите, които искат да им бъде издаден ПИК от НАП, могат да го заявят с обаждане на информационния телефон на приходната агенция 0700 18 700, на имейл: infocenter@nra.bg , както и през системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg/), подържана от Държавна агенция „Електронно управление“. Само за първите няколко часа след въвеждане на услугата, шестима хасковлии заявиха ПИК на телефон 0700 18 700, съобщават от офиса на НАП в Хасково.

В заявлението за издаване на ПИК е необходимо потребителят да посочи своите данни, задължително електронен адрес за кореспонденция, както и предпочитан от него офис на НАП, в който ще получи издадения код. От съображения за сигурност, кодът се дава само лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия, извършени с ПИК включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.

Общият брой е-услуги на НАП, достъпни с ПИК надхвърля 35. Сред тях са подаване на данъчни и осигурителни декларации, справки за задълженията с възможност за плащане, включително и за местни данъци и такси, справки за изплатени доходи, за осигурителен доход, за извършени плащания и погасени с тях задължения, актуално състояния на трудови договори, подаване на заявления и получаване на удостоверения и други.

Националната агенция за приходите призовава отново своите клиенти при възможност да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение като дотогава използват електронните услуги. Въпреки това в ранния следобед днес пред сградата на НАП в Хасково имаше опашка. Хората се пропуската на входа, за да няма струпвания вътре.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button