Хасково

РИОКОЗ боцка масово неваксинирани срещу морбили

РИОКОЗ40 души от Свиленград днес са били имунизирани срещу морбили от служители на РИОКОЗ – Хасково, съобщи за Haskovo.info директорът на здравната инспекция д-р Делчо Янев.

Миналата седмица ваксината е била поставена на неимунизирани от Тополовград. Утре през тази процедура ще преминат жители на харманлийското село Иваново.

Действията на здравните инспектори са част от кампания, чиято цел е да издири и ваксинира хора, пропуснали да направят това навреме. Както Haskovo.info вече писа, в областта те са 45 453 души на възраст от 1 до 20 години.

По данни на РИОКОЗ – Хасково през изминалата седмица в региона са регистрирани 6 нови случая на заболели от морбили. Така общият брой на хората, заразени от дребна шарка, вече е 20. Всички те имат връзка помежду си. 

Haskovo.info припомня, че болестта морбили бе пренесена в региона в края на миналата година от сливенски дървосекачи, които изкарват прехраната си в Тополовградско.

Морбили е остро протичащо и силно заразно инфекциозно заболяване, причиняващо се от вирус, което се характеризира с висока температура, хрема, кашлица, зачервяване на очите и разпространяващ се кожен обрив. Вирусът на морбили е силно заразен. Той се пренася по въздушно-капков път

Комбинираната ваксина срещу морбили, рубеола и паротит се поставя два пъти – на 1 год. и 1 месец и в 6 клас. Имунизацията в България е задължителна от 16 март 1992 година, припомнят здравните инспектори.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button