Хасково

Опашки от безработни в офиса на НАП в Хасково

Опашките в НАП ХасковоОгромни опашки от чакащи се вият в хасковския офис на НАП в последните дни. Обслужват се по около 800 клиенти на ден, съобщиха от агенцията. Това са предимно безработни хора, които идват, за да проверят здравно- осигурителния си статус.

Две допълнителни гишета са разкрити в администрацията. Въпреки това опашките не намаляват. Въпреки че статусът може да се провери и чрез интернет, хората идват на място, за да се консултират със служителите и да изчистят вноските си. Здравните права се губат ако през последните 3 години има 3 или повече месеци без платени осигуровки.

Нова декларация, наречена Образец 7 подават от тази година всички лица, които не се осигуряват на друго основание. Такива са например трайно безработните, които не получават обезщетения от Бюрото по труда и не се осигуряват от държавата, домакините и студентите над 26 години, които също се осигуряват сами.

Всички те следва да подадат еднократно в НАП декларация Образец 7, която съдържа информация за това кога е възникнало задължението им да започнат да се осигуряват за своя сметка. Срокът за подаване е до края на месеца, следващ месеца, в който е възникнало задължението. Например ако сега през януари е изтекло правото ви на обезщетение от Бюрото по труда и все още сте без работа, то до края на февруари следва да подадете декларация Образец 7, че започвате да се осигурявате за своя сметка.

Лицата, за които това е заварено положение, т.е. към 1-ви януари 2010 година са трайно безработни и вече внасят осигуровките си сами, трябва да подадат декларация Образец 7 най-късно до 1 март тази година. Глобата за неподаване на този вид декларация е от 500 до 1 000 лева.

Досега в Офис Хасково на НАП са подадени 921 декларации Образец 7. За да се избегне пътуването от други населени места до областния град, декларацията може да се изпрати и по пощата с обратна разписка.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
В. Вангелова
В. Вангелова
20.01.2010 19:12 19:12

Кои лица са задължени да подават Декларация образец № 7
08 януари 2010

Декларация образец № 7 се подава от лицата по чл. 40, ал. 5 от Закона за здравното осигуряване.

Лицата, осигурени по реда на чл. 40, ал. 5 от Закона за здравното осигуряване, са тези които внасят здравноосигурителните си вноски изцяло за своя сметка и не са:

*упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност по регистрация;
*еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица – членове на неперсонифицирани дружества;
*регистрирани земеделски производители или тютюнопроизводители;
*морски лица

Анонимен
Анонимен
20.01.2010 21:45 21:45

tipi BG :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Анонимен
Анонимен
20.01.2010 21:46 21:46

po dolni ste ot tsicanite :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Back to top button