Любопитно

108 бойни щика от Балканската война на църковната ограда в Конуш

Оградата на църквата „Св. Иван Рилски“ в хасковското село Конуш е уникална с това, че част от нея е направена от щикове, участвали в сражения през Балканската война.

Историята на интересната ограда разказва 87-годишният Марчо Запрянов от селото в инициативата на областна администрация „Любопитно от областта“.

Конуш

Оградата е изградена през 1941 г. от тогавашния кмет на селото Йордан Цонев. През тази година е направено първото водоснабдяване на селото от чешмата, която се намира в двора на църквата. Точно до нея е поставена плоча с имената на 54 войници, загинали в Първата световна война. За да огради паметника кметът на селото решава да поиска щикове от музея в София. От там му предоставят 108 щика на участници в реални бойни сражения през Балканската война. С тях е направена уникалната ограда, която може да се види и днес.

Конуш

Преди няколко години вандали са откраднали 25 от оригиналните оръжия. Благодарение на жител от съседното село Орлово на тяхно място са поставени точни копия на оригиналните щикове, отлети и предоставени от него.

Подобна ограда, за която са използвани истински оръжия, участвали в битки, е тази на Военна академия „Г. С. Раковски“ в София.

Конуш е едно от селата в областта с най-много паметници на глава от населението, свързани с различни периоди от нашата история.

Конуш

Областният управител Стефка Здравкова казва, че в извънредната ситуация, в която се намираме, е изключително важно да запазим духа си и да бъдем позитивни. За това е започнала новата инициатива „Любопитно от областта“, с която се цели да се показват любопитни факти, с които да се преоткрие и насърчи интереса към Хасковска област.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button