Любопитно

Тракийци предлагат Ивайло Балабанов за орден „Cв. Св. Kиpил и Meтoдий“

Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества е предложило обичания от цяла България поет Ивайло Балабанов да бъде награден с орден „Cв. Св. Kиpил и Meтoдий“.

Предложението, направено в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, е подписано и от именити български учени, дейци на културата, общественици, потомци на тракийски бежанци.

Талантливият поет е почетен гражданин на Ивайловград, Кърджали, Свиленград и на родното си село Хухла. Член е на Съюза на българските писатели. Автор на книгите „Да се загледаш в звезда“ (1979), „Окова за щурец“ (1984), „Парола „Любов“ (1988), „Религия“ (1990), „Тракийски реквием“ (1997), „Избрано“ (1998), поетичен сборник в два тома „Песни за старо вино“ (2003), „Небесен гурбетчия“ – сборник (2010), „Българска молитва“ (2011) и др.

Ивайло Балабанов е носител на редица отличия, сред които „Южна пролет“ (1980), награда на СБП (1987 г.), награда „Изворът на Белоногата“ (2001г.), Книга на годината – 2004 г. за „Песни за старо вино“, литературна награда за цялостно творчество „Александър Паскалев“ (2005), награда за патриотична поезия на името на Георги Джагаров (2006), национална литературна награда „Пеньо Пенев“, възпоменателен златен медал на името на Капитан Петко Войвода, „Златен век“ – печат на Симеон Велики, от министерството на културата, националната литературна награда „Димчо Дебелянов“ (2016).

Знаковите стихове „Принос към европейската история“, „Тракийски реквием“, „Българско стихотворение“ на Ивайло Балабанов, който от години живее в Свиленград, са любими за хиляди българи.

Орденът „Св. Св. Кирил и Методий“ е приемник на орден „Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий“, който е утвърден със закон от Народното събрание преди 110 г. Той се връчва на български и чужди граждани със значим принос за развитието на културата, изкуството, образованието и науката.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button