Хасково

Матурите – на 1 и 3 юни. Изпитите след 7 клас – на 15 и 17 юни. Отпадат част от темите – ВИДЕО

Обявиха датите за изпитите след 7 и 12 клас. Матурите на абитуриентите ще бъдат на 1 и 3 юни и ще започнат в 9 часа, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев. Кандидатгимназистите ще държат изпити на 15 юни по БЕЛ и на 17 юни по математика.

Министърът подчерта, че зрелостниците ще могат без проблем да кандидатстват във висши учебни заведения, тъй като забавянето във връчването на дипломите ще бъде само 4 дни. То ще се състои на 26 юни.

На 2 и 4 юни ще могат да се провеждат допълнителни държавни изпити, с оценката от които може да се кандидатства във ВУЗ. Те ще се състоят сутрин и следобед, съответно от 8 и от 14 часа.

„В матурата по БЕЛ няма да се включват въпроси от цикъла на Вапцаров, както и относно „Железния светилник“ на Димитър Талев. Това не означава, че няма да се включва материал, преподаден в електронна среда. Ние считаме, че онлайн обучението постигна резултатите си“, обясни Вълчев.

Изпитът по История и цивилизация пък няма да включва теми от Втората световна война, а от изпита по Физика и астрономия ще отпадне всичко след елементарни частици. От изпита по География и икономика отпадат темите за Северните региони.

От изпита по БЕЛ след 7 клас отпадат въпросите за сложните изречения, както и по темите за произведенията „Бай Ганьо“, „Заточеници“, „Неразделни“, „По жътва“ и „По жицата“. В препитването по математика няма да се включват задачи за успоредници и системи. Всички тези теми обаче ще се изучават.

При провеждането и на матурите, и на изпитите за седмокласниците в стаите ще се допускат около 10 ученици, които ще бъдат пазени само от един квестор, каза министърът.

Той потвърди, че външно оценяване за 4 и 10 клас тази година няма да има.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button