Хасково

Ученици от един и същ клас ще учат различни специалности

Срещата в Областна администрацияПаралелките в професионалните и профилирани училища в хасковска област през новата учебна година да бъдат 70, предложиха днес от Регионалния инспекторат по образованието на заседание на Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие. Членовете на комисията обсъдиха и приеха предложения Държавен план-прием за следващата учебна година.

Новото тази година е, че ПГЕТ „Захари Стоянов“ – Харманли ще прави прием на 3 паралелки, които са сформирани от по 2 специалности. Така половината клас ще учи „Технология на машиностроенето“, а другата половина – „Технология на облеклото“.

Втората паралелка ще подготвя 50% от учащите по специалност „Електрически инсталации“, а останалите 50% – по специалност „Лозаровинарство“

Дарина Станчева

Дарина Станчева

В Харманлийската професионална гимназия ще се предлага и още една паралелка –  с едногодишен срок на обучение. Учащите в нея ще получават І степен на професионална квалификация. В нея половината клас ще учи за шлосери, а останалите – за шивачи.

„До миналата година такива смесени паралелки не се разрешаваха“, коментира пред Haskovo.info експертът по професионално образование към РИО – Хасково Дарина Станчева. Тя допълни още, че това се прави с цел учениците и тези, които са отпаднали по една или друга причина от образователната система, да имат повече възможности и по-голяма избор.

От 70-те паралелки за областта 16 са с прием след 7-и клас. В сравнение с миналата година бройката е с 5 по-малко. След 8 клас паралелките са 43, с вечерна форма на обучение – 9. Има и 2 паралелки в помощните училища в Свиленград и Харманли.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button