Хасково

Половината хасковлии се тъпчат с лекарства и си изследват холестерола

Наско Нанев

Послучай деня на отворените врати в хасковското статистическо бюро Наско Нанев показа първият годишник, запазен тук

Близо 40% от хората в хасковска област употребяват лекарства, предписани или препоръчани от лекар, а още 22 на сто вземат медикаменти по своя преценка. Това сочат данните от изследване, наречено „Европейско здравно интервю„, проведено миналата година, съобщи днес началникът на местното статистическо бюро Наско Нанев.

28,2% от анкетираните определят здравословното си състояние като много добро, а 42,4 на сто – като добро. 5,2% считат, че здравословното им състояние е лошо. 47,2% от хората страдат от хронични заболявания. Най-често това е високо кръвно налягане. Почти половината от участниците в допитването са си правили изследвания на холестерола и кръвната захар.

40 на сто от мъжете и близо 19 на сто от жените в областта пушат ежедневно. За непушачи са се обявили 55% от мъжете и 69 на сто от жените. Всеки пети представител на силния пол и близо половината от дамите не употребяват алкохол никога. Близо половината мъже и всяка третаа жена в региона са с наднормено тегло.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button