Любопитно

Паметна плоча на четник влезе в хасковския музей

Паметна плоча на Атанас Георгиев – Дъвката, член на БЗНС и участник в четата на Митьо Ганев, постъпи в Регионалния исторически музей в Хасково.

Мемориалният знак е бил поставен на родната къща на четника, която наскоро е разрушена. В музея се пазят и други паметни плочи и пластична украса от сгради, които вече не съществуват.

Четата на Митьо Ганев е описана от историците като отговорна за обири, грабежи и убийства. През 1924 г. се присъединява към Хасковската окръжна политическа чета „Христо Ботев“. През 1925 г. правителствени части убиват четниците на Митьо Ганев. Атанас Георгиев – Дъвката успява да се прехвърли на сръбска територия, но през 1926 г. загива при опит да се върне нелегално в България.

За четата на Митьо Ганев разказват пиесата на Димитър Инкьов „Легенда за Айданларската гора“, игралният филм на режисьора Никола Вълчев „Последният войвода“, книгата на Андрея Илиев „Последните войводи“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
12.05.2020 16:13 16:13

паметна плоча на бандит не на четник

Дъвката
Дъвката
22.05.2020 7:51 7:51
Отговор до  Анонимен

Ти кой беше бре наакан

Back to top button