Регион

Ремонтират основно парк, културен дом и театъра в Димитровград

Парк „Марица“, културен дом „Химик“ и театър „Апостол Карамитев“ в Димитровград ще бъдат основно ремонтирани. Това става възможно след като днес кметът Иво Димов сключи договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, съобщават от общината.

Средствата за изпълнението им са на основание спечелени от общината проекти по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. Намеренията на местната власт за цялостни ремонти и реконструкция на трите обекта, бяха заложени още през 2015 г., когато емблематичните за града места попаднаха под въздействието на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие.

Благоустрояването и реконструкцията на парк „Марица“ е на стойност 3 130 000 лв., от които 1 554 033 лв. собствено съфинансиране. Обектът на интервенция е елемент от Културен маршрут на Съвета на Европа – АТРИУМ. В парк „Марица“ ще бъдат възстановени и ремонтирани съществуващите алеи с полагането на плътен асфалтобетон – 50 000 квадратни метра и поставени вибропресовани павета на входно пространство – 1 800 квадрата. Ще бъдат изградени три нови детски площадки за деца от 3 до 18 години с комбинирани детски комплекси, люлки, въртележки, занимателни вертикални панели, тунели, баскетболен кош, фитнес уреди и други.

Нова интересна атракция ще е изграждането на приключенски кът и разширяване на скейтборд площадката. На брега на реката ще има красива ротонда, която е проектирана като естествен завършек на централната ос на алейната мрежа. По алеите ще има близо 200 пейки с облегалки и ново ЛЕД осветление.

Обновяването на театър „Апостол Карамитев“ е на обща стойност 2 454 455 лв., от които 368 168 лв. са собствено съфинансиране. Работата ще продължи 30 месеца и предвиждат цялостен ремонт на салона на театъра и всички функционални системи, при привеждането им в съответствие с всички европейски норми и изисквания за съвременна модерна театрална зала.

Реставрацията и ремонта на Културен дом „Химик“, включително прилежащи площи е на обща стойност 3 719 102 лв. със срок на изпълнение 30 месеца. Съфинансирането за изпълнението на проекта от страна на общината е на стойност с 557 865 лв. Ще бъде извършен цялостен ремонт и реконструкция на обекта за превръщането на сградата в съвременна многофункционална зала за театрални представления, концерти, конференции, изяви на самодейни танцови и певчески състави, кинопрожекции и основно обновяване на всички прилежащи площи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button