Самолет, пилотиран от жена, пусна ваксини за лисици в Хасковско

Регион

Повече от 3 часа продължи полетът на самолета, с който в регион Хасково бяха разпръснати ваксини срещу бяс по лисиците. Самолетът, пилотиран от дама, излетя от бившето летище край Малево.

Както Haskovo.info писа, това е първата ваксинационна кампания на лисиците за 2020 г., организирана от Българската агенция по безопасност на храните. Тя е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестта бяс в България.

Финансирана от Европейския съюз, кампанията се провежда вече над 10 години у нас, а от от 2009-а обикновено има и през есента. Ваксината дава отлични резултати: последният регистриран случай на бяс по лисиците в България е от 2014 г. Ваксинирането против бяс на ухапани хора у нас пък датира още от далечната 1897 г.

Все още липсва ваксина срещу африканската чума по свинете въпреки усилията на много изследователи по света, обясняват експерти. Единственото засега решение за справяне със заразата, случаи от която има и в Хасковска област, е редуциране на броя на дивите свине от ловците.

2 коментара

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.