Хасково

Официално вече и със заповед: водата на Хасково е годна за пиене – ВИДЕО

Водата на Хасково вече е разрешена за пиене и готвене, обявиха институциите на пресконференция в областна администрация.

Отмяната на забраната става със заповед на директора на РЗИ – Хасково д-р Соня Димитрова от 18 май. Това става след двукратно взети проби от всички пунктове в областния град, които показват че стойностите по показател „естествен уран“ са в норма. Добри са показателите за алфа активност. Отменя се и доставаката на вода с водоноски в Хасково.

Пресконференция

Както Haskovo.info писа, кметът Станислав Дечев обяви в събота, че водата на Хасково е в норма. Това градоначалникът заяви пред премиера Бойко Борисов. Днес кметът каза, че 706 000 лв. е струвала на общината кризата с урана в Хасково, като доставка на бутилирана питейна вода например.

Haskovo.info припомня, че водата на Хасково беше забранена за пиене и готвене преди близо 3 г. На 11 май 2017 г. правителството отпусна 1 930 000 лв. на община Хасково за изграждането на нови кладенци и водопроводи. Те бяха изградени през 2019 г., а водата по тях беше пусната за смесване в началото на 2020 г.

Междувременно Хасковската районна прокуратура прекрати в края на 2018 г. наказателното производство за укриване на информация за наличието на високо съдържание на уран в питейната вода на Хасково. Държавното обвинение се самосезира през април 2017 година, когато стана ясно, че в края на 2016 година е установено превишено съдържание на уран и алфа активност в подземните води на сондажите. Разследването е доказало, че водата в Хасково е безопасна за здравето и така няма укриване на информация.

Инж. Лозко Лозев от ВиК коментира, че в новия бизнесплан на дружеството е заложена промяна в цената на питейната вода, но не можа да конкретизира каква е тя. Той каза, че в началото на април бизнеспланът е внесен в КЕВР и Асоциацията по ВиК, но има процедури, които трябва да изтекат. В крайна сметка КЕВР ще даде становище дали цената е поносима и дали разчетите на ВиК са правилни.

Относно проблемите с качеството на питейната вода на различни места в Хасковска област, като Симеоновград и Свиленград, от ВиК обясниха, че те не би трябвало да се решават само от дружеството – необходими са пречиствателни станции.

2 мсеца и половина по време на извънредното положение от ВиК не са извършвали масирани проверки за кражба на вода. Най-новите методи, които трудно се хващали, били изграждането на байпаси на самите водомери.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

8 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
баба МЕЦА
баба МЕЦА
19.05.2020 12:00 12:00

Започвайте да пиете вода от чешмата. ВЕДНАГА !!!!. Това е заповед.

Ало ВиК
Ало ВиК
19.05.2020 12:12 12:12

Как да пием вода, като пак я спряха!

Анонимен
Анонимен
19.05.2020 13:35 13:35

да го еба в мамата тоя дечев

Измама
Измама
20.05.2020 10:03 10:03

Сутринта слушах по БТВ тази от РЗИ която каза ,че алфа частиците са малко над нормата а пък водата става за пиене. А сега де!

Анонимен
Анонимен
20.05.2020 10:41 10:41
Отговор до  Измама

И по двете телевизии беше обяснено, че има индикативна стойност, която се изчислява и моментната стойност няма значение. Важно е, че е изчислено, че приемането на тази вода за определен изчислен период е безопасно. Иначе нивото на радиация на водата е същото като на всичко около нас.

Кога ще сме наистина ЕВРОПЕЙЦИ?
Кога ще сме наистина ЕВРОПЕЙЦИ?
20.05.2020 11:12 11:12

Измамници от ВИК.

Кога ще ни върнете парите, че 3 години водата не ставаше за готвене и пиене,тоест не беше питейна!

x_X
x_X
20.05.2020 11:33 11:33

3 години?! Откакто съм се родил (преди 30+ г.), чешмяната вода в Хасково не става нито за готвене, нито за пиене, освен ако нямаш откъде да се снабдиш с друга и/или не ти се живее повече.

Ще пия вода от чешмата в централно Хасково, когато средната работна заплата в града надвиши средната за страната, евентуално. Или това, или когато осъдят няколкостотин министри, кметове, прокурори, народни представители и т.н. ефективно (без значение за какво, има предостатъчно възможности). С други думи, питейна чешмяна вода в Хасково не очаквам да има в рамките на този век.

Вук
Вук
20.05.2020 11:25 11:25

До анонимния над мен пий с двете шепи тогава!

Back to top button