Хасково

Спортното училище минава под шапката на спортното министерство?

Йорданка БлагоеваДали спортното училище в Хасково ще мине под шапката на Министерството на физическото възпитание и спорта ще стане ясно до края на март. За това се борят 21 училища от цялата страна, но само 7 ще бъдат одобрени, съобщи днес в Хасково президентът на Федерацията по аеробика Йорданка Благоева.  

Предимствата гимназиите да минат на подчинение на спортното ведомство са по-голямата издръжка, която ще е около 3 000 лева на ученик, назначаването на треньорите на щат и модернизирането на училищната спортна база с пари от министерството.

Идеята е от ранна детска възраст да се профилират и обучат талантливите деца.
В тази връзка треньорите и спортните клубове ще бъдат категоризирани, каза Йорданка Благоева и допълни, че се предвижда спортните училища да станат профилирани. Това означава, че учениците ще излизат със специалност „инструктор“ по определен вид спорт.

Бившата лекоатлетка изрази притеснението си, че спортното образование на децата не е на необходимото ниво, тъй като от 1 до 4 клас те се обучават от неспециалисти и затова в пети клас нямат елементарна двигателна култура. Разработва се програма, която да възстанови някогашните ученически спортни школи. Има идея и третият час по физическо в училищата да бъде теоретичен и да се води по учебник, разработен от специалисти от Националната спортна академия. На среща с ръководството на община Хасково Йорданка Благоева му благодари за финансовата помощ, която оказва на спорта в града.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button