Протестиращи и общината се обединиха за спасението на Ямача

Хасково

Въпреки дъждовното време доста хасковлии се събраха на протест на площад „Свобода“ под мотото „Да спасим парк Ямача“.

Организатор е актьорът Янко Митев, който създаде фейсбукгрупа, към която вече се присъединиха над 2 700 човека. В началото Митев припомни как през 2000 г. държавата в лицето на областна администрация продава на частник 38 декара на Ямача. След това част от собствеността се препродава, издават се разрешителни за строеж и започва строителството. В терена, вкаран в регулация, предвиден за застрояване, попадат и спортните игрища „Клокотница“ до стадион „Хасково“.

На протеста дойде и кметът Станислав Дечев, който каза, че на „Ямача“ всичко отговаря на закона с издадени разрешителни за строеж и изтекъл срок на давност. Градоначалникът съобщи, че в парка има три общински парцела, които ще предложи в общинския съвет да станат публична общинска собственост. Той се ангажира следващата седмица екип от кметството да очертае общинската и частната собственост в парка. Проверка на общината вече е установила, че при извършваното сега строителство на Ямача има неправомерно отсечени дървета и е съставен акт.

Протестиращите излязоха с няколко искания, сред които са по казуса да се сезира прокуратурата, община Хасково да излезе с цялостно решение за развитието на парка и сформирането на Инициативен комитет. Пусна се и подписка, ще се направи и петиция, които ще бъдат изпратени до омбудсмана, министерски съвет, МОСВ и други институции.

Протест

Станислав Дечев заяви готовност да преговаря със собствениците на частните имоти на Ямача. Той поиска преговорите да се водят заедно с Инициативния комитет и общинските съветници и ако трябва да се свика референдум.

В крайна сметка се взе решение следващият четвъртък от 18 часа всички да се съберат отново на игрищата на „Ямача“ и там да обсъдят свършеното до тук и по-нататъшните действия.

9 коментара

 • Само си губите времето, щом има разрешително, Киряков най-много да осъди общината и ако някой посмее да влезе в имота и него.

 • Някой забелязал ли, че срещу бившето стрелбише има незаконен паркинг
  и са изсечени дървета на територията на парк Ямача ?
  И то само на 100 метра от въпросния строеж.

 • На улица Горна Оряховица на Ямача пред офиса на една фирма не само има изсечеи дървета, но по надолу е и незаконно сметище !

 • Не съм компетентен човек. Интересно ни е. Родени и отраснали сме в този град. Ямача, Димитър Канев, ходихме от деца на мач, на ямача хехе младостта си отиде… Дано нещо се пооправи в този красив навремето град. Градът с хубавите жени, Янко фризьора.. Спомени, неосъществими. От балкана намазаха. Новата сиган бгновини, без българи-християни, те си го желаеха и си постигнаха целта. Искаха си държава. 956 и и им я дадоха. От учене полза през живково е нямало, а на полето. 2 поколения без учене в балкана, а днес 3 поколение бизнесмени и навсякъде те. Християни изчезват българи. Иде друг народ, и дойде..
  Мохамедани, мюсюлмани да им честитим Рамазан Байрам! Да им пожелаем здраве и късмет!

 • Я погледни какви толупи са Хасковските православни свещеници , дават им терен за църква или параклис те си правят къщи с пари от европейски проекти. Не ги слушай какво мазно ти говорят а какво вършат.Разследване за незаконно построената къщи.

 • Много писано ,много приказки и накрая нищо не се разбира.
  Кой е продал Ямача ???????

 • Същност ще да си говорин направо в България се ки изка да излище някого с ПОТКУП. това че някои има Разшение за строеш незначи да си прави каквото иска Първо цялата работа се стига до там ясна . с една дума . ПОТКУП единия краде дргия взима . Опазете природата в България .!!!! .

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.