Любопитно

Поставят гнезда за царските орли, чистят незаконни сметища

Поставянето на гнезда и чистенето на нерегламнтирани сметища са сред инициативите за опазване на царските орли.

Хасковското Сдружение „Съюз за възстановяване и развитие“ и Асоциацията на младежки и спортни клубове „Обратно към природата“ в Къркларели, Турция си партнират в инициативата „Орли над границите“. Общата идея е принос в опазването на природата, устойчивото използване и управление на общите природни ресурси, сътрудничеството в трансграничния регион.

Предвижда се картиране на гнездата и местообитанията на царския орел в Тракия, с което ще се установи базова информация за разпространението на тази птица, ключова за региона. Събраните данни ще бъдат използвани за определяне на потенциални места в европейската част на Турция, които могат да станат част от европейската мрежа Натура 2000.

От двете страни на държавната граница ще бъдат поставени гнездови платформи на подходящи места, за да се улеснят млади двойки орли да заемат нови територии.

Турски учени и природозащитници ще имат работно посещение, за да се запознаят с предприетите мерки за опазване на хищните птици в България и ЕС. Младежи от двата региона с интерес към природата ще участват в обучителен лагер за наблюдение на мигриращи пернати.

Млади хора ще се ангажират и в кампания срещу замърсяването на крайречни райони. На онлайн карта ще бъдат отбелязани замърсени участъци и нерегламентирани сметища. Събраната информация ще се използва при доброволчески акции за почистване по бреговете на Арда у нас и плажа на Къркларели.

В общините Свиленград и Тополовград хасковското сдружение организира социологическо проучване, за да установи отношението на местните хора към опазването на природата и хищните птици, с фокус върху царския орел. В анкетата участваха горски работници, земеделски производители, ловци, представители на местната власт, граждани. Резултатите показват, че доминира положителното отношение към царския орел и опазването на природата. Над 94 процента смятат, че съхраняването на биоразнообразието е жизненоважно за оцеляването на човечеството. Над 70 процента казват, че царският орел е застрашен, като сред заплахите посочват бракониерството, електрическите стълбове, употребата на отрови. Анкетираните дават и препоръки за опазването на царствената птица, която според народните вярвания прогонва буреносните облаци и спасява реколтата.

Дейностите, подкрепени от европейската програма Интеррег – България – Турция, трябва да приключат до края на годината.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button