Регион

За 15 възрастни с деменция ще се грижат в нов център в Димитровград

Напълно ремонтирана и готова е базата на първия в Хасковска област Център за настаняване от семеен тип на възрастни хора с деменция, който се намира в бившата АТЗ болница, съобщават от община Димитровград.

Той е изграден с 554 856 лв. безвъзмездно европейско финансиране по проект. Днес беше церемонията по прерязване на лентата. За 15 месеца е извършен ремонт на цялата фасада на сградата и прилежащото дворно пространство. Подобрена е енергийната ефективност, чрез полагане на външна изолация, монтаж на дограма и ремонт на покрива. Сменена е старата дървена дограма с нова ПВЦ на цялото западно крило и е положена цялостна топлоизолация на крилото. Извършен е основен ремонт на покрива с топло и хидроизолация. Сменени са изцяло електро и ВиК инсталациите и е изградена пожароизвестителна система. Подменени са подовите настилки с гранитогрес и ламиниран паркет. Обновени са покритията по стените и са сложени окачени тавани. Ремонтирани са напълно санитарните помещения. Монтирано е оборудване и обзавеждане в санитарните помещения и в прилежащото дворно пространство, където има поставени пейки и беседки. По проекта са изградени рампа и стълбище. Поставени са нови плочки, ограда има и места за отдих.

Център

Капацитетът на центъра е за 15 места. За хората има самостоятелни стаи със собствени санитарни възли, обща трапезария и просторна дневна, кухня и други обслужващи нуждите на потребителите помещения. Има чакалня, предвидена за близки и посетители, към която е изградена манипулационна и лекарски кабинет.

Кметът Иво Димов изказа своите благодарности към екипа на проекта и изпълнителя и припомни изключително лошото състояние на сградата преди. Тя не е ремонтирана от почти 56 години, с изключение на няколко козметични ремонта. Предстои оборудването и обзавеждането на Центъра, средствата за което са заложени в бюджета на общината за тази година.

Кметът съобщи, че предстои в средата на юни да бъде внесено проектното предложение по ОП „Развитие на човешките ресурси“ за изграждането на Център за временно настаняване за бездомни лица, който ще бъде единственият такъв в Хасковска област. Предвижда се социалната услуга да бъде в общежитието на бившия Химически техникум.

Център

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button