Външни публикации

Готова е базата на първия в областта Център за възрастни хора с деменция в Димитровград

Напълно ремонтирана и готова е базата на първия в Хасковска област Центъра за настаняване от семеен тип на възрастни хора с деменция, който се намира в бившата АТЗ болница. Днес на заключителна пресконференция и церемония тип „Рязане на лента” бяха отчетени резултатите от извършените по проект „Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора с деменция” дейности от кмета на община Димитровград Иво Димов и ръководителя на проекта Красимира Бонева.

С 554 856 лева безвъзмездно европейско финансиране по проекта е извършен ремонт на сградата и прилежащото дворно пространство. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020г., Приоритетна ос 5: „Регионална социална инфраструктура” и бе изпълнен по процедура „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания” в рамките на Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-5.002-0016-C01. Началната дата на проекта бе 15.01.2019г. Бе заложено в рамките на 15 месеца да се извърши интервенция на съществуващата база.

Инж.Красимира Бонева благодари на фирмата изпълнител за добре свършената и в срок работа и подчерта, че строително-монтажните работи приключиха още на 17 март, когато е издаден Акт 15. Извършен е ремонт на цялата външна фасада на сградата и прилежащото дворно пространство. Строително- ремонтните дейности предвиждаха подобряване на енергийната ефективност, чрез полагане на външна изолация, монтаж на дограма и ремонт на покрива. Сменена е старата дървена дограма с нова ПВЦ на цялото западно крило и е положена цялостна топлоизолация на крилото. Извършен е основен ремонт на покрива с топло и хидроизолация. Благодарение на тези дейности е подобрена енергийната ефективност на сградата. Сменени са изцяло Електро и ВиК инсталациите и е изградена пожароизвестителна система. Подменени са подовите настилки с гранитогрес и ламиниран паркет. Обновени са покритията по стените и са сложени окачени тавани. Ремонтирани са напълно санитарните помещения. Доставено и монтирано е оборудване и обзавеждане в санитарните помещения и в прилежащото дворно пространство, където има поставени пейки и беседки. По проекта са изградени и рампа и стълбище, за да се постигне достъпна среда за трудно подвижните обитатели на Центъра. В рамките на проекта са извършени дейности, с които е обновен сградният фонд и прилежащото дворно пространство с нови плочки, ограда и места за отдих, отчете ръководителя на проекта.

“С изпълнението на проекта се създаде една здравословна, естетична и привлекателна среда за възрастните хора с деменция в общината, където те да се чувстват уютно”, допълни инж.Бонева.

Капацитета на центъра е 15 места, като за целта са напълно ремонтирани и обособени самостоятелни стаи със собствени санитарни възли, общо помещение за трапезария и просторна дневна за социално общуване, кухня и други обслужващи нуждите на потребителите помещения. Входът е от западната страна на сградата, като към него има изграден достъп за хора с увреждания. Вътре има чакалня, предвидена за близки и посетители, към която е изградена манипулационна и лекарски кабинет. Стаите и дневната са от южната страна на сградата, а от северната са помощните помещения и стая за персонала. Дворното пространство е облагородено и превърнато в приятна среда за почивка и разходки. Има алеи, беседка, пейки.

Кметът на община Димитровград Иво Димов изказа своите благодарности към екипа на проекта и изпълнителя и припомни изключително лошото състояние на сградата преди дейностите по проекта. Сградата на бившата АТЗ болница не е ремонтирана от почти 56 години, с изключение на няколко козметични ремонта през годините.

“Изграждането на този Център ще допълни грижата ни за хората с физически и ментални проблеми. След интервенциите по проекта на първия етаж вече имаме слънчеви и просторни помещения, отговарящи на съвременните изисквания за удобство, където възрастните хора с деменция ще се чувстват комфортно да живеят тук. Това, което предстои е оборудването и обзавеждането на Центъра, средствата за което са заложени в бюджета на общината за тази година и превръщането му в един съвременен уютен и съобразен с нуждите на възрастните хора с деменция дом”, каза Иво Димов и припомни социалните услуги, които предоставя общината с грижа към възрастните хора.

В аванс кметът на общината сподели, че  предстои в средата на юни да бъде внесено проектното предложение по ОП „Развитие на човешките ресурси“ за изграждането на Център за временно настаняване за бездомни лица, който ще бъде единственият такъв в Хасковска област. Предвижда се социалната услуга да бъде настанена в бившето общежитие на бившия Химически техникум, която сграда преди няколко години бе актувана от държавата и бе предоставена на общината.

В духа на традицията гостите на събитието бяха посрещнати с питка с мед и получиха по стръкче здравец. На откриването бяха зам.-кметът Яшо Минков, директорът на Дирекция „Европейски и национални програми и проекти, хуманитарни дейности” г-жа Диана Дончева, експерти и граждани.

Този документ е създаден в рамките на проект, № от ИСУН BG16RFOP001-5.002-0016-С01  Център за настаняване от семеен тип на възрастни хора с деменция” по Приоритетна ос 5: Регионална социална инфраструктура Процедура: BG16RFOP001-5.002 „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания” 2014-2020”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Димитровград и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПРР 2014-2020 г

Back to top button