Карталачета, ахчак, молитвена пита от хасковския край са на кулинарната карта на БАН

Любопитно

Села от Хасковска област са вписани в Интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия.

Тя е дело на Секцията за българска диалектология и лингвистична география на Института по български език към БАН. И засега е още в междинен етап.

Теренни проучвания изследват различни региони в страната и извън нея, където се говорят български диалекти и се описват посредством кулинарията. Така възстановяваме и автентичната българска кухня, част от която е забравена и има опасност да бъде загубена, казва ръководителят на проекта доц. д-р Ана Кочева.

Храна

Достойно място на картата заема харманлийското село Доситеево с прочутите си карталачета, представяни и на Женския пазар в столицата. От карталачетата са хапавали и гости от цяла България, а също от чужбина. Заедно с празовата чорба и сусамената пита доситеевци показват и специалитет с необичайното име тартола. Истинска находка за всеки фен на диетичните ястия, чорбата е приготвена само от пресен чесън, оцет, вода, сол.

Храна

Узунджово разкрива тайните на традиционната трахана – прeдшественица на днешните разтворими супи. Там дават и рецептата за така наречената баирска манджа. Село Добрич изненадва любителите на кулинарията с манджа от сини сливи, в която се слага и малко захар.

Конуш разкрива съставките на молитвената пита, която се разчупва по време на обичая „молитви за новородено бебе“. Село Елена представя топеница. Разядката от печени чушки и патладжани, пресни домати, чесън, олио, сол и магданоз се смачквала с дървено чукало във времената, когато нямало миксери и пасатори.

Храна

Ахчак в негледжосана стомна, триен фасул и булгурникь, катмери, беленка от млечна царевица, тавалък – това са само част от диалектните названия на апетитни ястия от Хасковска област, които присъстват в Интерактивната кулинарна карта с кратки клипчета. Всички кулинарни тайни, стават широко известни благодарение на труда на екипа от езиковеди. Това е и целта – популяризирането да предизвиква голям обществен интерес към националната кухня, а също към диалектите като богатство на българския език.

Изследването, засега в междинен етап, е финансирано от Фонд „Научни изследвания“ към МОН. То ще продължи в други региони и ще завърши през 2021 г.

Храна

Един коментар по “Карталачета, ахчак, молитвена пита от хасковския край са на кулинарната карта на БАН

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.