Регион

До 5 000 лв. глоба за събиране на блатно кокиче в Хасковско

Забранява се събирането на блатно кокиче от трите естествени находища на територията контролирана от РИОСВ–Хасково, предупреждават от Екоинспекцията.

Eстествените находища на блатното кокиче са в защитените местности „Долната ова“ в землището на Любимец, „Лозенски път“ в землището на Свиленград и природната забележителност „Сазлъка“ край харманлийското село Бисер. През тази година е в сила забрана за ползване на 15 от общо 16-те находища на вида в страната.

Блатното кокиче е под режим на опазване и регулирано ползване. Всяка година събирането на билката се определя със заповед на министъра на околната среда и водите, след оценка на състоянието на находищата от експертна комисия. Забраната за събиране на блатно кокиче е мярка за възстановяване и подобряване на популациите му. За неспазване на заповедта е предвидена глоба в размер от 100 до 1 000 лв. за физически лица и от 200 до 5 000 лв. за юридически лица.

Блатното кокиче е защитен вид по Закона за биологичното разнообразие и е с ограничителен режим на ползване. Включен е в Червената книга на България като „застрашен от изчезване вид“. Среща се по мочурливи и периодично заливани ливади, по периферията на някои блата, в крайречни разредени гори и по поречия на реки. Блатното кокиче съдържа алкалоида галантамин, от който се произвежда нивалин и други лекарствени препарати.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button