Любопитно

Глухите камъни вдъхновиха писателка

Магическият свят на една стара лечителка от село Горни праг, което реално не съществува, разкрива Ивинела Самуилова в книгата си „Тъй рече баба Ега“.

Някои читатели може да са разпознали щрихи от региона около светилището Глухите камъни и околните села, казва писателката. Очарователното селце, сгушено в последните дипли на Източните Родопи, е скътало тайни, предавани през поколенията от незапомнени времена до наши дни.

Младата изследователка на фолклора разказва за билки и чудновати ритуали, в които са съхранени лечебни практики и вярвания още от времето на далечните обитатели на тези земи. По думите й романът е опит да стигне до корените на традиционния ни мироглед, скрит в пластовете на тракийската ни древност.

„За мен е важно да пиша по теми, свързани с културното ни наследство. То е нашият национален капитал“, обобщава Ивинела Самуилова, която е една от най-четените съвременни писателки през последните години. Нейни романи са наградени в конкурсите „Любима книга на България“ и „Книгата, която ме вдъхновява“. Нейните „Пътеписи за душата на България“ са накарали стотици читатели да поемат на път за срещи с родното.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button