Хасково

Търсят 10 млн. лв. за парка зад ДНА в Хасково

Около 10 млн. лв. са нужни за изграждането на парка зад ДНА в Хасково. Общината се надява голяма част от тях да бъдат осигурени от държавата, коментира днес кметът Станислав Дечев.

Вече има подписан договор с фирмата изпълнител и с надзора. Предстои среща, на която да се обсъдят идеите и да се започне с проектирането му. На терена са предвидени няколко дейности, но Дечев каза, че ще настоява на първо място да се изгради парка и за него приоритетно да се осигури финансиране. На следващ етап ще се работи по сгради и игрища за футбол, тенис и стрийтбол. Общината иска за парк и терена на бившия танков полк.

Пресконференция

Нуждата от парковете градоначалникът коментира на пресконференция по представяне на проекта „Актуализиране на Програма за качеството на атмосферния въздух на община Хасково“. На нея стана ясно, че 98% от замърсяването на въздуха в областния град се дължи на печките на твърдо гориво, което идва основно от кварталите с къщи. От общината вече са изпратили писмо-молба до правителството да продължи програмата по саниране. Анализът показва, че в санираните жилищни блокове почти не се използвали такива печки. В община Хасково има над 250 многофамилни жилищни сгради. От тях в първите етапи на програмата са санирани 93 блока. Към момента има сключени 116 договора, които чакат финансиране.

Пресконференция

Замърсената зона в Хасково е около 5 квадратни километра. От общината заявиха, че направена вече промяна в наредба за улесняване на газифицирането също е мярка срещу замърсяването на въздуха. Транспортът също е замърсител и затова се купуват 5 електробуса. Велоалеи в Хасково било трудно да се изграждат заради релефа, но от администрация ще работят и в тази насока. Обмисля се вариант и за отдаването под наем на покривите на общински сгради, върху които да бъдат разположени фотоволтаици. В кметството имало запитвания от инвеститори за терени за фотоволтаични станции.

Утре от 14 часа ще се проведе онлайн обсъждане на програмата с граждани. От запитванията досега ставало ясно, че хората искат озеленяване, нови кръстовища, велоалеи. Общата стойност на проекта с европейско и национално финансиране е близо 200 000 лв.

12 коментара

  1. Шшш, артик, тия милиони вече за нищо ги нямате. Егати златните паркове. Пуснете вътре някой да прави бизнес и да поддържа парка, какво толкова има? Ще дава човека заплати, осигуровки, ще си плаща данъците и ще ви поддържа изоставените зелени площи , вместо да крадете 10 милиона и след 3 години да е същото!

 1. Оооох , намериха пари за църквата в Орфей и я построиха , а сега тръгнаха да търсят и за парка пари !
  УСПЕХ!!!

 2. Нещо за поделението в начало на ул,,Дунав „?Превърнало се е в естествена джунгла, змиярник!Също може да се превърне в парк!Дано не се застроява със сгради,някога!!!

 3. Питайте бившия кмет как се правят „дарения“!
  За много кратко време ще ги съберете 10 милки.

 4. Първо подписват с фирмите, после искат пари за тях? Нещо обществени поръчки?

 5. Работа работа и пак работа …. Ей тези паркове много скъпи бе господин кмете направо искайте 20 милиона какво играете на дребно с тези 10 … Точно ще има,зацдалаверки повече и коя,е фирмата изпълнител вече избрана пародии и чудесии пак …

 6. Във връзка с евентуалните велоалеи аз да попитам. Какво му е на релефът?
  Изграждането на велоалеи в един бъдещ парк е нещо нормално. А по основните булеварди така или иначе се ползва само една лента за движение. Десните ленти спокойно могат да бъдат обособени (с разделители) като велоалеи вместо да бъдат място за неправилно спрели автомобили.
  Градът ни постоянно намалява като население, но вместо повече пространство на пътя виждаме хаотично, несъобразено със закона, безконтролно движение. Паркирали МПС-та ограничаващи видимостта на всички участници в движението – и автомобили, и велосипеди, и пешеходци. Сигурно релефът е виновен…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button