Любопитно

Единственото селище в Европа, което носи името на Йерусалим е в Хасковска област

За единственото селище в Европа, което носи името на град Йерусалим – село Йерусалимово в община Любимец, разказват в инициативата „Любопитно от областта“ от областна администрация – Хасково.

Най-старите следи от живот в землището на Йерусалимово датират от IV в. пр. Христа, като първото селище се е намирало на местността Орта борун. Там местното население се е задържало до XVI в. сл. Христа, след което се преселва в друга близка местност – Юртя. В началото на XVIII в. отново се мести, но този път се разделя в две посоки. Една част от хората се заселват в землището на днешното село, а друга се преселва на десния бряг на река Марица и създава днешния град Любимец.

Йерусалимово

В данъчните регистри има сведения за съществуването на селото и в трите периода. Интересно е, че още в най-ранните документи, то е записвано с името Хаджикьой. Това е и турското наименование на Йерусалимово, което местните получават в османския период, заради факта, че голяма част от тях са ходили на поклонение (хаджилък) до Божия гроб в Йерусалим. Известни са последните две поклоннически мисии на жители от селото – първата, през 1848 г. на Хаджи Желю Тенев, който е бил на седем години и вероятно е пътувал с други близки, а второто през 1908 г. – на Хаджи Митю Колев.

В село Йерусалимово се намира най-старата църква в община Любимец. Силната вяра дава смелост на местните и с общ труд и доброволни средства е построена толкова жадуваната църква от камък, която е осветена през 1837 г. На кутела за кръщение в църквата е врязана датата 1818 г., което показва, че може би е пренесена от стара съществуваща църква или началото на строителството на храма е започнало тогава.

Откакто е отворила врати църквата не е затваряна. Ограбвана е няколко пъти, но местното население дарява средства и бързо тя е възстановявана. През годините средства са събирани за ремонт на покрива, за облагородяване на двора и за изографисването на църквата, част от които дело на харманлийския художник Димитър Янев.

Йерусалимово

В Йерусалимово се намират други свети мести. От южния край на селото, до стар кладенец се намира „Светото“ – място на което са се провеждали част от религиозните празници. Точно над него се намира и друга местна светиня т.н. „Голям камък“. Макар не всички религиозни места да са се запазили, местното населени продължава да гради храмове и да подхранва своята вяра. През 2000 година, в чест на раждането на Исус Христос, е издигнат 5-метров християнски кръст. Изграден с доброволния труд на местните хора и с даренията от палестинското посолство, кръстът се намира на един от хълмовете, до главния вход на селото, с прекрасна гледка към цялата околия.

Духът на селото намира израз и в построяването на нов храм – параклис, на хълма до високия кръст с прилягащото му име „Вход Господен в Йерусалим“. Той отворя врати в деня на „Успение на Света Богородица“ – 15 август 2015 г. Параклисът се намира на родова земя на проф. д-р Цонка Каснакова – преподавател в Тракийски университет в Стара Загора, директор на Историческия музей в Харманли и потомък на един от първите родове в село, която разказа историята на Йерусалимово.

Йерусалимово

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
26.11.2023 15:43 15:43

Липсва Тракологията.

Back to top button