Хасково

Предлагат Капитан Петко войвода за почетен гражданин на Хасково – посмъртно

Граждански инициативен комитет и независимо дружество „Доган Хисар“ събират подписка за удостояването на Капитан Петко войвода за почетен гражданин на Хасково – посмъртно.

Младите хора са потомци на тракийски бежанци и са се събрали, водени от родолюбиви подбуди. Капитан Петко войвода е личност от особена важност за града. Той е негов спасител и закрилник в едни от най-тежките и размирни дни в историята на Хасково и Хасковския край. От дружеството припомнят историята, развила се през 1879 г., когато башибозуците се готвят да нахлуят в Хасково. Тогава Капитан Петко откликва на молбата на кметовете на Хасково и околните селища и идва с четата си да ги защити.

Подписка

В знак на благодарност, признателното население му дава „Благодарително писмо“, което гласи: „Дава се настоящето на Негово Благородие Петко Киряков, герой известен и познат нам, който със своята храброст и тримесечното си пребиваване в нашата страна умно и деятелно се стара да заварди местата в страната, отдето преди башибозуците от Родопите се промъкваха и правеха убийства и кражби, но благодарение на гореказаний герой, като се повика и завзе тези места със своята чета, можа да прекъсне всички злини. За това, за знание и истинност на неговите неуморни трудове и патриотическа длъжност удостоверяваме с печатите и подписите си.“ На писмото са поставени 173 подписа, 11 печата на градските участъци на Хасково и 20 селски печата.

Днес подписката беше пред Регионалния исторически музей и около 200 души се включиха в нея. Утре тя ще е на същото място. Има и онлайн подписка – ТУК.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ангел Димитров Филиповски
Ангел Димитров Филиповски
05.06.2020 0:19 0:19

Аз съм съгласен с това предложение !

Back to top button