На Черешова задушница пуснаха безплатни автобуси до гробищата в Димитровград и Любимец

Регион

Черешова задушница се отбелязва винаги в събота срещу Петдесетница, която е тази неделя.

Задушницата е свързана с прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. На този ден в църквата се измолва прошка от Бога за покойниците.

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.

Община Димитровград традиционно пусна безплатни автобуси по съществуващия график за новия и стария гробищен парк. В автобусите ще се спазват противоепидемичните мерки от пътниците, които задължително трябва да бъдат с маски. Тези, които нямат, ще получат безплатни. Гробищните паркове са обезпаразитени и подготвени.

Община Любимец също осигурява безплатен автобус до гробищния парк. Той ще тръгва от паркинга до магазин „Касъров“ от 8, 9 и 10 ч., а извозването в обратна посока – в 8:40, 9:40 и 10:40 ч.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.