Още едно зубърче се роди в Източните Родопи

Любопитно

Стадото зубри в Източните Родопи се увеличи с още един член.

Малкото зубърче е мъжко, това е второто животно, което се ражда на свобода на юг от Дунав от векове насам, след като през 2019 г. зубрите бяха освободени в дивата природа на Родопите.

Зубри

„Майката и бебето се чувстват добре, малкият расте бързо и уверено следва стадото. Когато се отдели от майка си, някоя от по-големите сестри поема надзора над бебето. Подобно на хората и при тревопасните животни за малките се грижат всички членове на семейството“, споделя Христо Христов от фондация „По-диви Родопи“. За животните продължават да се полагат грижи и се води ежедневен мониторинг на поведението им.

„След освобождаването им от адаптационната ограда през 2019 г. животните постепенно започнаха да заемат екологичната си ниша и да извършват сезонни миграции – есента и зимата прекарват в по- ниската част на Студен кладенец, а през пролетта постепенно се качват към по-високите и трудно достъпни части на района“, коментира още Христов.

Зубри

Първите животни бяха докарани в Дивечовъден участък Студен кладенец през октомври 2013 г. от Германия, а през 2017 г. две млади животни, дарение от зоопарка в Зул, Германия, бяха присъединени към групата. Въпреки първоначалните трудности зубрите успешно се адаптираха и през 2015 г. се роди и първото от столетия зубърче в Родопите, а в следващите години двойката възрастни се сдоби с още три малки. „Следващата стъпка е присъединяването на нови животни към стадото, започнали сме преговори с развъдни центрове в Европа за няколко млади женски от различни генетични линии, но за съжаление пандемията от коронавирус забави този процес“, допълват от фондацията.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.