Любопитно

Още едно зубърче се роди в Източните Родопи

Стадото зубри в Източните Родопи се увеличи с още един член.

Малкото зубърче е мъжко, това е второто животно, което се ражда на свобода на юг от Дунав от векове насам, след като през 2019 г. зубрите бяха освободени в дивата природа на Родопите.

Зубри

„Майката и бебето се чувстват добре, малкият расте бързо и уверено следва стадото. Когато се отдели от майка си, някоя от по-големите сестри поема надзора над бебето. Подобно на хората и при тревопасните животни за малките се грижат всички членове на семейството“, споделя Христо Христов от фондация „По-диви Родопи“. За животните продължават да се полагат грижи и се води ежедневен мониторинг на поведението им.

„След освобождаването им от адаптационната ограда през 2019 г. животните постепенно започнаха да заемат екологичната си ниша и да извършват сезонни миграции – есента и зимата прекарват в по- ниската част на Студен кладенец, а през пролетта постепенно се качват към по-високите и трудно достъпни части на района“, коментира още Христов.

Зубри

Първите животни бяха докарани в Дивечовъден участък Студен кладенец през октомври 2013 г. от Германия, а през 2017 г. две млади животни, дарение от зоопарка в Зул, Германия, бяха присъединени към групата. Въпреки първоначалните трудности зубрите успешно се адаптираха и през 2015 г. се роди и първото от столетия зубърче в Родопите, а в следващите години двойката възрастни се сдоби с още три малки. „Следващата стъпка е присъединяването на нови животни към стадото, започнали сме преговори с развъдни центрове в Европа за няколко млади женски от различни генетични линии, но за съжаление пандемията от коронавирус забави този процес“, допълват от фондацията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button