Регион

Община Харманли тегли кредит до 10 млн. лв. за обезщетения на пострадалите от наводнението в Бисер

Публично обсъждане на предложение за поемане на дългосрочен дълг до 10 млн. лв. за обезщетения на пострадалите от наводнението в село Бисер ще проведе община Харманли, съобщават от кметството. То ще е на 15 юни от 14 часа в конферентната зала на община Харманли.

Срещу общината бяха заведени 33 граждански дела. Общата стойност на исковете е 4 007 304 лв., представляваща обезщетения за неимуществени и имуществени вреди. Към тях се дължи лихва, надвишаваща исковете. Лихвата тече от датата на наводнението – 6 февруари 2012 г. до крайната дата на изплащане. През 2018 г. общината вече е получила безлихвен заем от централния бюджет в размер на 2.3 млн. лв. На следващата година е получен нов безлихвен заем от 2.4 млн. лв.

До момента община Харманли е изплатила 4 381 381 лв. след съдебни решения, подлежащи на изпълнение. Сумата е изплатена от общината по сметката на частен съдебен изпълнител, следствие на образувани изпълнителни дела и наложени запори на всички сметки на общината. През първото полугодие на 2020 г. са излезли и се очаква да се постановят от 5 до 7 решения на Апелативен съд – София, подлежащи на изпълнение. Това налага предприемане на мерки от Община Харманли за подсигуряване на средства.

Haskovo.info припомня, че на 6 февруари през 2012 година близо 3-метрова вълна залива село Бисер. Водата е от язовир Иваново, чиято стена не успява да издържи на валежите от последните дни. Бедствието идва в селото рано сутринта.

В Бисер умират 6 души. Още четирима намират смъртта си в региона същия ден. Съборени са 56 къщи, а над 100 други са повредени и по-късно са съборени.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button