Регион

Министерството на отбраната ще строи съвременен полеви лагер „Корен“

На територията на учебния полигон „Корен“ Министерството на отбраната ще изгради нов съвременен полеви лагер.

Сегашният учебен полигон, заемащ площ от близо 160 000 кв. м., е създаден през далечната 1962 г. През годините е бил под командването на различни инстанции. Сега е подчинен пряко на командването на Сухопътните войски.

„Корен“ е най-големият полигон за учения в България като площ и задачи, които могат да се изпълняват: тактически учения с бойни стрелби, командно-щабни учения, обучение на формирования за изпълнение на хуманитарни задачи и участие в операции по поддържане на мира. Част от сегашните сгради и съоръжения вече са силно амортизирани и подлежат на премахване.

В новия полеви лагер ще има комунално битов сектор, хранителен блок с кухня и столова, медицински пункт, комуникационно информационен възел, контролно-технически пункт. В тактическия оперативен център е предвидена и зала за брифинги. Планирана е и площадка за палатков лагер. На територията ще работи модулен тип пречиствателна станция за отпадни води. Отделните функционални сектори на новия полигон ще бъдат обособени от групи контейнери. На терена ще бъдат изградени още нов водопровод и канализация, пътища, алеи, тротоари.

Лагерът няма да се ползва постоянно. Пълният му капацитет от 800 души ще бъде достиган само при провеждане на учения, поясняват от Министерството на отбраната.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Бобо
Бобо
11.06.2020 18:52 18:52

Златчее, ЗЛАТЧЕ че то 160 000 кв. м. са 160 дка. или площа около Веспрем заедно с два три блока. Че тоя полигон по малък от панаирно стрелбище то бирената фабрика е разположена на по голяма площ. Пак неграмотни журналя подминахте мисирките на ББ.

Back to top button