Харманлийска детска градина е включена в европейска инициатива

Любопитно

Детската градина „Детски свят“ в Харманли е сред участниците в инициативата за разработване на онлайн платформа за безопасни и добре подготвени училища и детски градини.

Подкрепена е от ЕС чрез програмата „Еразъм+“. Водеща организация е Австрийският Червен кръст, а партньори са БЧК и червенокръстките организации на Република Северна Македония, Сърбия и Хърватия.

Целта е подобряване на знанията и компетентността на децата в началните училища и в детските градини относно училищната безопасност, намаляване на риска от бедствия, оказване на първа помощ, справяне със стресови ситуации. Мотивът е, че поради климатичните промени в бъдеще могат да се очакват по-чести екстремни събития като наводнения, суши, студени и топлинни вълни. Когато се случи бедствие, децата са сред най-уязвимите.

Ръководството на детската градина е запознало родителите с дейностите по проекта. Сега се изработва информационно табло за безопасност в детското заведение. Запомнящи се съвети за малчуганите ще прозвучат от театралния спектакъл „Мечова поука – горска сполука“. Подготвя се и ателие „Пътна безопасносност и безопасни маршрути“. Планирано е изготвянето на плакат с правилата за безопасно движение. Изложба ще покаже детските рисунки на тема „Героите по време на беда“. Играта „Рециклирай с нас“ пък ще насърчи малките да ценят природата.

В дейностите са ангажирани и доброволци на БЧК. Те вече се срещнаха и с ученици от СОУ „Неофит Рилски“ в града, които се присъединяват към инициативата, по-активно в началото на следващата учебна година.

Учебните и детските заведения, събрали най-много точки, ще получат сертификат, че отговарят на критериите за безопасност, поясни Венета Стойчева от Областния съвет на БЧК в Хасково.

Проектът ще приключи в края на годината. Очаква се съставянето на европейски документ с общи ключови препоръки за държавите.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.