Любопитно

Стихове на Пеньо Пенев в антология на италиански

Излезе от печат антологията „Un secolo d’amore“ („Един век любов“) с подбрани стихове и поеми за любовта от български поети.

В нея е представен и Пеньо Пенев с интимна лирика. Любителите на поезията ще прочетат стихове на Петко и Пенчо Славейкови, Вазов, Дебелянов, Яворов, Дора Габе, Багряна и други именити творци.

Съставител и преводач на италиански език е поетесата Ирина Д. Йорданова, носител на литературни награди от Италия и от международни конкурси във Франция. Предговорът е написан от литературния историк Катя Зографова. За мото на Антологията, която разпространява българската класическа и съвременна поезия в Италия, е избран цитатът от Славчо Красински „Не очаквай на света нищо по-хубаво от любовта“.

Позията на Пеньо Пенев е превеждана на английски, френски, немски, руски, турски и други езици.

Както Haskovo.info писа, по повод 90-годишнина от рождението на поета и с финансовата подкрепа на община Димитровград, беше отпечатана книгата „Аз, глас и съвест на епохата“. В нея са публикувани и ръкописи на емблематични творби на Пеньо Пенев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button