Любопитно

Предлагат Васко Димов за Почетен гражданин на Хасково и носители на званието за заслуги към образованието и културата

Хореографът и художествен ръководител на Танцов ансамбъл „Южняци“ Васко Димов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Хасково“ предлага с докладна за юнската сесия на общинския съвет Постоянната комисия по образование, култура и вероизповедания.

Това става след постъпило предложение в местния парламент от Инициативен комитет от хасковски интелектуалци, подкрепено с подписка от 577 хасковлии.

Васко Димов е роден на 24 февруари 1951 г. в хасковското село Николово. През 1966 г. започва да танцува народни танци в Тракийския ансамбъл към Културно-просветно дружество „Тракия“. Солидната му подготовка като танцьор го отвежда като студент в новооткрития Институт за музикални и хореографски кадри в София, който завършва с пълно отличие през 1974 г. Още същата година е назначен като щатен хореограф в АНПТ „Китна Тракия“ – Хасково.

През 1979 г. създава Детски танцов ансамбъл „Южняче“, който ръководи в продължение на 37 г. През 1999 г. създава и Танцов ансамбъл „Южняци“ към читалище „Пейо Яворов – 1982“. През 2004 г. създава Танцов ансамбъл „Мераклии“ към читалище „Пробуда 1914“ – Ивайловград и го ръководи до 2011 г.

За 50 г., отдадени на българските народни танци, Васко Димов е обучил и възпитал в дух на патриотизъм и национална гордост хиляди деца и подрастващи. Реализирал е танцови постановки в страната и чужбина, като има и много награди, се казва в докладната.

През 2019 г. той беше удостоен с престижната награда от Министерството на културата – Почетен знак „Печат на Цар Симеон Велики“ – сребърен и Грамота за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство. През същата година областният управител на Хасково му връчи Почетен плакет за цялостен принос в областта на културата и изкуството.

Ще бъде разгледана и докладна от председателя на общинския съвет Таня Захариева за удостояване със званието „За заслуги към образованието и културното дело“. Експертна комисия е разгледала, постъпилите номинации и предлага носителите на званието.

В категория „Учител в предучилищното образование“ отличие не се присъжда, защото няма постъпили предложения в община Хасково.

В категория „Учител в начален етап или прогимназиален етап на образованието“ – Стилияна Ангелова – старши учител по музика в ОУ „Никола Вапцаров“ – Хасково.

В категория „Учител в гимназиален етап на образованието“ – д-р Юлия Кръстева – старши учител по математика в ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ – Хасково.

В категория „Културен деятел от областта на изкуствата, библиотечното или музикалното дело“ – актьорът Стефан Цирков.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Запознат
Запознат
18.06.2020 8:35 8:35

Браво за Стефан Цирков и комисията за Култура.Заедно с Христо Василев закрил кината в Хасково, Затрил като директор радио Хасково, никога не е получавал професионална награда като актьор, автор на текстове в чалгата…браво разбират от култура….Дияне културата и халтурата са на различни точки.

ужас
ужас
18.06.2020 19:23 19:23

Тъкмо ще разправи на господарите си от герп кои пайнерки най-много стават за ч….е, нали е летописец на чалгата.

Back to top button