Любопитно

71 г. след кончината на проф. Недялка Симеонова куфарът й пристигна в Хасково

Куфар, пълен със снимки и партитури на проф. Недялка Симеонова, получи днес Регионалният исторически музей в Хасково.

Ценното дарение направи Филип Симеонов, внук на виртуозната цигуларка. Така той изпълни волята на своя покоен баща, именитият джазмен Димитър Симеонов, всички съхранени вещи да станат притежание на родния град на световно известната му майка, пътувала с въпросния куфар на концерти в различни държави.

Дарение

Филип Симеонов връчи и описание на родословното дърво на голямата фамилия, в която през годините е имало 22 музиканти. „Баба ми е била изключително принципен човек. Когато синът й кандидатства в Консерваторията, тя, член на изпитната комисия, излиза от залата“, разказва дарителят. Той припомни и едно от последните писма на прочутата Недялка Симеонова, която дни преди кончината си, пише от Париж: „Мили мои деца, аз съм добре…“.

Част от дарението са екземпляри от книгата на Димитър Симеонов „Живея за музиката“ – автобиография на саксофониста, композитора и преподавателя в Консерваторията, ръководител на славния оркестър „София“.

Дарението ще обогати фондовете на музея и ще ги допълни с нови данни за незабравимата цигуларка и педагожка, името на която носят ежегодните музикални празници в Хасково.

Музеят подари на Филип Симеонов копие на документалния филм „Живот между ми и сол“, посветен на проф. Недялка Симеонова. Творбата е дело на екипа д-р Красимира Узунова, Димитър Димитров, Янко Найденов и Георги Колешев. Филмът е отличен със специална награда на Министерството на културата през 2016 г, припомня Haskovo.info.

Снимки: Янко Найденов

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button