Любопитно

Астрономи наблюдаваха частичното слънчево затъмнение от Хасково и Димитровград

Млади астрономи наблюдаваха тази сутрин частичното слънчево затъмнение от Хасково и Димитровград.

В областния град от Астрономическата обсерватория с ръководител Йоанна Кокотанекова бяха монтирали телескопите на покрива на Младежкия център. В Димитровград наблюдението се извърши в двора на Астрономическата обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ в парк „Никола Вапцаров“, заснето и от фотографа Николай Добрев.

Астрономи

Частичното слънчево затъмнение настъпи няколко часа след началото на астрономическото лято. Луната започна да закрива слънчевия диск първо за наблюдатели от южните и източните части на страната (около 7:57 часа). Там и фазата на затъмнението беше най-голяма – в моментите на максимално затъмнение близо 8% от слънчевия диск беше закрит от Луната. Явлението беше с продължителност между 55 и 80 минути, съответно за Северозападна и Югоизточна България.

Астрономи

В действителност затъмнението няма да се вижда като пълно от която и да е точка на планетата, но в части от Африка и Азия, то е пръстеновидно. Това се случва, когато видимият диаметър на Луната е по-малък oт този на Слънцето, гледано от Земята, и се наблюдава огнен слънчев пръстен, около тъмният лунен диск. Най-подходящите места за наблюдение са в Северна Индия и Тибет, където 99% от слънчевия диск е скрит от лунния.

До края на годината предстои още едно слънчево затъмнение (на 14 декември), което ще може да се наблюдава като пълно от териториите на Чили и Аржентина и като частично от други части на Южна Америка и Югозападна Африка. Следващите, видими от България, слънчеви затъмнения са на 12 август 2026 г. (частично), 1 юни 2030 г. (пръстеновидно) и 3 септември 2081 г. (пълно).

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button