Венец от билки, базар и конна езда за Еньовден в Хасково

Любопитно

Еньовден – празник на билките и здравето, ще бъде отбелязан в Хасково с няколко събития от 24 до 27 юни, съобщават от общината.

На 24 юни до сградата на общината ще се проведе традиционният ритуал по минаване за здраве под Еньовски венец от билки и цветя. От 11 до 17 часа край сцената в парк „Кенана“ ще има индивидуална конна езда за деца, разходки с водачи. За най-малките удоволствието ще бъде да яздят понито Арчи. Децата трябва да са с възрастен придружител, като са осигурени лични предпазни средства. Езда ще има и на 25 юни от 10 до 16 часа.

В 15 часа в двора на Регионалния исторически музей етнографите ще представят традициите, свързани с Еньовден. В празника ще участват Детски танцов ансамбъл „Южняче“, школа по Етнография и история и Артшкола „Дъга“ към Младежкия център.

Всички деца ще се включат в направата на еньовски венец и ще украсят кошници с цветя. Танцьорите от ансамбъл „Южняче“ ще представят еньовски танц и ще поканят всички да минат под венеца за здраве.

От 24 до 27 юни ще гостува изложението „Българско е“. В пешеходната зона от площад „Общински“ до площад „Свобода“ ще бъдат представени български билкари, производители на билкова козметика, храни и напитки от билки, билково вино, бижута с билки и цветя, традиционни български занаяти и автентични техники за изработка на предмети на бита.

Празничната програма се организира от община Хасково съвместно с Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Превантивно-информационния център по наркотични вещества.

4 коментара

  • Чудни са тия управляващи другари на общината и държавата. При 10 заразени затвориха цялата държава, даже в тоя сайт псуваха и плюеха всеки, който изразяваше някакво несъгласие или съмнение. Сега всеки ден има по 100 нови случая и всички мерки са премахнати, че даже и базари взеха да организират, та дано там като стане струпване на хора да удвоят и утроят бройката. И после искат народът да им има доверие, е как ще стане?

  • Освен билкари и знахари ще има ли и магьосници, магове, вещици, гадатели и заклинатели?
    Колко се очакват да са новозаразените с корона след мероприятията?
    И в крайна сметка колко ще са починалите?

    • Д-р Супер Марио Гей Брос ще е там с вълшебните колби с отвара ( захар с вода)

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.